2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bekerültek a decentralizációs törvénytervezetbe az RMDSZ módosító javaslatai

2013. november 20. 12:59, utolsó frissítés: 13:00

A decentralizáció kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvénytervezete nagy arányban tartalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által e téren benyújtott javaslatait - áll az RMDSZ közleményében.

"Az RMDSZ fontosnak tartja és támogatja az elmúlt években elkezdett decentralizáció folytatását. A szövetség programjában több mint húsz éve szerepel a decentralizáció megvalósításnak szükségszerűsége, ennek a fontosságát az érdekvédelmi képviseletünk nem csak leírta, hanem vállalta is, hiszen ennek érdekében tett, amikor kormányon volt" – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Képviselőház Közigazgatási, Területrendezési és Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke. Cseke kifejtette, hogy a szövetség nem csak programjába foglalta a decentralizáció fontosságát, hanem cselekedetekkel is alátámasztotta, amikor jelentős kormányzati szerepet látott el, hiszen a kórházak és a tanügy decentralizációit kivitelezte.

"Ami az általános rendelkezésekhez általunk benyújtott és a kormány által elfogadott módosító javaslatokat illeti, a decentralizáció révén az önkormányzatoknak adnak át olyan hatásköröket, amelyeket eddig az állam Bukarestből látott el. A kormány javaslatában eredetileg csak a sport és a tanügy területén történt volna meg, mi pedig azt kértük, hogy ez általános kötelezettség legyen minden egyes területen" – emelte ki Cseke Attila. Elmondta, minden egyes decentralizált területhez bekerült az az RMDSZ-javaslat, hogy a megyei önkormányzatok az átutalt hatásköröket részletesen szabályozhatják és ugyanakkor a módosítás értelmében az ifjúsági- és sportigazgatóságok pályázati kiírási hatásköröket kaptak.

"A decentralizációs törvénytervezetnek második részében azt kértük, hogy olyan ingatlanokat és hatásköröket is utaljanak át az önkormányzatoknak, amelyek a mi közösségeink számára fontosak" – ismertette Cseke, majd példaként a Kovászna megyei besenyői tábort, valamint szintén a Kovászna megyei ifjúsági és sporthatóság mellett levő sportkomplexumot említette, amelyekkel kapcsolatban a szövetség képviselői kérték, hogy a megyei és a helyi önkormányzathoz utalják át azokat. A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy hasonlóan a helyi önkormányzat hatásköre alá kérték áthelyezni Hargita megyében a csíkszeredai műjégpályát, gyorskorcsolyapályát, biatlon pályát és ezekhez tartozó komplexumokat is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS