2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyari: az új oktatási törvény új fejezetet nyitott a magyar nyelvű oktatásban

2013. november 22. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese Az RMDSZ regionális oktatáspolitikáinak szükségessége című előadásában a jelenlegi magyar nyelvű oktatás régiókra lebontott helyzetről, az oktatási törvényről, a tanulónépesség fogyásáról, a magyar oktatást befolyásoló veszélyekről és a lehetséges megoldásokról beszélt.

A magyar nyelven történő oktatás ügye ezekben az esztendőkben új szakaszba érkezett, hiszen három éve megszületett egy olyan oktatási törvény, amely minden eddiginél több ponton tartalmazza azokat a tételeket, amelyeket az erdélyi magyarság az érdekvédelmi képviseletén keresztül szükségesnek tart mielőbb megvalósítani - fejtette ki Magyari. Az új oktatási törvény alkalmazása lassú, részleges, viszonylagos, de tényleges változásokat hozott, és valóban újabb fejezetet nyitott az oktatási rendszerben ‒ hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, majd hozzátette: a magyar nyelven történő oktatás számos jótékony megvalósításon van túl, viszont mindezt a korábbi években elkezdődött negatív folyamatok, például a gyermeklétszám fogyása befolyásolja, amely mára vált égető és aktuális kérdéssé.

Magyari kifejtette, hogy az anyanyelvű oktatás helyzete régióról régióra változik, a helyi specifikumok függvényében, ezért mindegyik esetben helyi szinten kell megkeresni a válaszokat és a megoldásokat, valamint helyi szinten kell kidolgozni a cselekvésterveket.

"A problémák és a felmerülő kérdések helyi megközelítése mellett érvelve elmondható, hogy maga, az oktatási törvény csökkenti a központosítást, és a szubszidiaritás jegyében a tanintézetek működtetését a korábbiaknál több vonatkozásban a helyi közösségekre bízza, ugyanakkor a célként kitűzött kisebbségi autonómia is már most megköveteli a helyi közösség pontos önismeretét, saját tényszerű helyzetelemzését. Emellett fontos érv, az is, hogy az oktatás terén felvetődő újabb problémákban, várható veszélyekben, illetve a rájuk adandó válaszokban erőteljesebben vannak jelen a helyi jellegek" ‒ ismertette Magyari.

"Az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett cselekvési terv előírja, hogy rövid és középtávú regionális oktatási terveket dolgozzunk ki, a helyi szakmabeliek és azok szakmai szervezeteinek segítségével, egy széles társadalmi konzultáció keretén belül. Ezen dolgozunk most, szakmai szervezetekkel egyeztetünk, adatgyűjtést végzünk, megyei szinten fórumokat, eszmecseréket folytatunk" ‒ zárta előadását a főtitkárhelyettes. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS