2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biró Rozália: Romániában meg fog nőni a nők jelenléte a politikai életben

2013. december 05. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

„Romániában hangsúlyosan növekedni fog a következő években a nők jelenléte a politikai életben” – hangzott el Biró Rozália Bihar megyei szenátor beszédében, amelyet Brüsszelben, a Nők a Parlamentben Globális Fórum (WIP) csúcstalálkozóján tartott.


Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy bár jelenleg a romániai parlamentben a nők részaránya nem éri el a 13 százalékot, mégis egy olyan országról van szó, amelyben a politikus hölgyek, illetve a vezetői tisztséget betöltő nők eredményes tevékenységének köszönhetően ez az arány a következő években hangsúlyosan növekedni fog.

Az eseményt idén az Európai Parlamentben szervezték meg, ahol közel négyszáz női képviselő, magas rangú politikus és aktivista vitatta meg a globális problémákat a női vezetők szemszögéből.

Biró felszólalásában példaként említette a Szövetség fél éve létrejött Nőszervezetét. „Közel négy hónap alatt 23 megyei és több mint 105 helyi, illetve kerületi szervezet jött létre. Ezek a számok azt igazolják, hogy a romániai magyar nők szükségesnek tartják a nők politikai részvételi arányának emelését” – mutatott rá Biró Rozália.

Elmondása szerint a kongresszuson elhangzottak közös következtetése az, hogy több női vezetőre van szükség, valamint jól szervezett mozgalom szükséges egy országban ahhoz, hogy a vezető tisztséget betöltő nők százalékos aránya növekedjen. „A WIP fontosságát és hasznosságát tekintve 2014-ben egy hasonló fórum megszervezése esedékes, melyre a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok vezetését ellátó hölgyek lesznek meghívva” – ismertette az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

Az csúcstalálkozón áttekintették és megoldásokat javasoltak azokra a napjaikban is létező problémákra, amelyek a hagyományos szociális normákra, a nemeket érintő sztereotípiákra, valamint a vezető pozíciókban levő nők hatékonyságát érintő szubjektív felfogásokra vonatkoznak. A találkozón számos vezető tisztséget betöltő hölgy osztotta meg tapasztalatait abból kiindulva: világszerte összesen 9300 nő - parlamenti képviselő/szenátor - dolgozik a nemzeti parlamentekben, ez 21,3 százalékos női képviseletet jelent. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS