2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állások szűnnek meg a Kovászna megyei tanügyben

2013. december 07. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Jövő tanévtől állások szűnnek meg a háromszéki tanügyben, ésszerűsítést sürget a minisztérium. Inkább a nagyvárosokban, ahol több tanintézmény működik, várható iskola és osztály összevonás, költségcsökkentés - hangoztatták a Sláger Rádió által megkeresett oktatási szakemberek, akik abban bíznak, hogy a kisebbségi oktatás gerince nem szenved kárt.

A tanügy minisztérium harmadik tanéve kísérletezik a normatív finanszírozási rendszerrel, a „fejkvótával”. Igazgattak rajta, de soha nem annyit, hogy elég legyen - mondta el a Sláger Rádió megkeresésére Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő felidézte, hogy a fejkvóta eddig sem volt elég a béralapra, ám a minisztérium minden pénzügyi év végén pótolta a hiányzó összeget. „Idén sokkal kegyetlenebb a helyzet, rájöttek, hogy a rendszer helyenként túlméretezett, sok pénz elfolyik, a kis létszámú osztályok mellé is óvónő, tanító állást kell rendelni, ott is kell takarítónő, kisegítő személyzet.

A múlt hónapban 21 olyan megye főtanfelügyelőjét hívatta a tanügyminiszter, melyek rosszul állnak a béralap biztosításában. Minden megye be kellett mutassa a stratégiát, milyen intézkedéseket foganatosít, hogy csökkentse a béralapot, hogy ha lehetséges beleférjen a fejkvóta alapú finanszírozásba. Ezt egyik napról a másikra nem lehet megoldani, tanév közben nem lehet iskolákat összevonni, állásokat megszüntetni, az ésszerűsítésre a következő tanévtől kerül sor.” – magyarázta a főtanfelügyelő.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség kétezer feletti létszámmal működő iskolában modellezte le, hogy esetükben sem elég a fejkvóta a béralapra. "A Székely Mikó Kollégiumban és a Mihai Viteazul Főgimnáziumban az iskolák és a tanfelügyelőség párhuzamosan végezték el a számításokat és azonos eredményre jutottunk: a fejkvóta nem elég. Számításunk szerint, ha Kovászna megyében 200 személyt leépítünk a tanügyi rendszerből, akkor is csak 2 százalékot spórolunk a béralapon. A 20 százalékos hiány 18 százalékra csökken" - magyarázta a főtanfelügyelő. (sláger rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS