2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabó József: a biharpüspöki magyar iskola megszüntetése nem indokolt

2013. december 12. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

Az USL-s többségű nagyváradi városi tanács megszüntette a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskola jogi személyiségét. A 2014-es tanévtől az I-VIII. osztályos iskola a belvárosi Szacsvay Imre Általános Iskola hatáskörébe kerül át, amely magyar tannyelvű. Azonban az eddig a biharpüspöki tanintézményhez tartozó 14., 15. és 19. számú óvodák a román többségű 53. számú óvodához kerülnek.

Szabó Józsefet, a MIÉRT elnökét és egyben nagyváradi városi tanácsost kérdeztük az üggyel kapcsolatban.

Szabó arról számolt be, hogy a Juhász Gyula Általános Iskola jogi entitását megszüntető határozat egy strukturális átalakítást jelent: az iskola, illetve a hozzátartozó óvoda más jogi személyiségek hatáskörébe kerülnek. Ez átalakításokat jelent az iskola vezetőtanácsában, de a szűkön értelmezett vezetőségében is. A tanítás helyszínei nem változnak.

„Miért fontos ez a nagyváradi magyar közösség számára? Azért, mert a biharpüspöki tanintézmény gyakorlatilag egy olyan nem tömbház-jellegű városrész, amelyben 80%-os a magyarság aránya. Ez a nagyváradi magyarság egyedüli tömbterülete. Az itt élő szülők és gyermekek döntő többsége is magyar oktatást igényelt.„

A városi tanácsos kérdésünkre kiemelte, hogy az intézmény jól működött, megvolt a gyermeklétszám, és gazdasági szempontból is fenntartható volt: állni tudta megközelítőleg 90%-át a költségének. A tanácshatározatban mégis gazdasági okokra hivatkoztak – mondta el Szabó.

„A nagyváradi városi tanács RMDSZ-frakciója vitába szállt ezzel a határozattal, jeleztük, hogy ez több szempontból is egy elhamarkodott döntés, és helytelenítettük, hogy még szakértők szintjén sem történt egyeztetés. Javasoltuk, hogy halasszuk el vagy ne tárgyaljunk erről.”

Szabó elmondása szerint mindezek ellenére az USL többség megszavazta a határozatot. Ez azt jelenti, hogy jövő ősztől megszűnik a Juhász Gyula Általános Iskola. Az 1-8-as iskola a belvárosi, magyar tannyelvű Szacsvay Imre Általános Iskolához fog tartozni. A három óvodával azonban más a helyzet: a román többségű 53. számú óvodához fognak tartozni – mondta el Szabó.

Szabó elmagyarázta, hogy milyen veszélyeket rejt a szórványoktatásban az ilyen helyzet: ha egy szülő elmegy beíratni a gyermekét magyar osztályba, megtörténhet, hogy a titkárságon azt mondják, hogy megszűnt vagy nem indul magyar osztály. Elég sokan nem néznek ennek utána, és román osztályba íratják a gyermeküket. Ez azonban hosszabb távon a magyar tannyelvű iskolákat is ellehetetleníti.

„Nem értünk egyet a határozattal. Ez egy politikai játék, és egy nagyon csúnya arculcsapása a nagyváradi magyar közösségnek” - mondta a tanácsos.

Az esetleges ellenlépésekkel kapcsolatban feltett kérdésünkre a nagyváradi városi tanácsos elmondta, hogy az RMDSZ frakció aggályosnak tartja az ügyet, ugyanis az USL tanácsosok között jelen volt a Bihar megyei főtanfelügyelő, Daniel Negrean is. Negrean egyben helyi tanácsos és egyike a határozattervezet beterjesztőinek is. Sőt, főtanfelügyelőként a határozat egyik jóváhagyója is ő volt.

„Szerintünk tartózkodnia kellett volna. Ez a mi megítélésünk szerint összeférhetetlenségi helyzet, ezért fontoljuk a jogi ellenlépéseket is. Mindeközben folytatjuk az egyeztetéseket az érintett szülőkkel, akik nagyon fel vannak háborodva. Jövő hét folyamán várhatóan döntést hozunk az ellenlépésekkel kapcsolatban, egyelőre konzultálunk a szülőkkel, és vizsgáljuk az ügyet.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS