2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem veszik figyelembe jövőre a középiskolai tanulmányi átlagot az egyetemi felvételin

2013. december 24. 11:12, utolsó frissítés: 11:40

Jövőtől nem veszik figyelembe a középiskolai tanulmányi átlagot az egyetemi felvételi során, csak az érettségi számít majd - jelentette be Mihnea Costoiu, felsőoktatási és kutatási tárca nélküli miniszter. Az erre vonatkozó rendelkezés egy, az oktatási minisztérium által kibocsátott rendeletben jelent meg. Costoiu szerint az érettségi hibátlanul zajlott, ezért már nincs szükség a tanulmányi átlag általi korrekcióra. Eddig a felvételik szervezőire volt bízva, hogy figyelembe veszik vagy sem a középiskolai tanulmányi átlagot.

A Daniel Funeriu korábbi tárcavezető idején, 2011-ben bevezetett oktatási törvényt módosító minisztériumi rendelet egyéb fontos tételeket is tartalmaz a felsőoktatás megszervezésére nézve: az egyik a minőségi mutatók alapján történő finanszírozásra vonatkozik, a másik pedig a Rektorok Országos Tanácsának szerepével kapcsolatos, azaz a módosítás nyomán nagyobb hangsúlyt kap a rektorok és az oktatási minisztérium közötti párbeszéd.

Mint Costoiu kifejtette, a következő egyetemi tanévtől kezdődően a felsőoktatási intézmények finanszírozása nem az egyetemek rangsorolása alapján, hanem a minőségi mutatók alapján történik, emellett a finanszírozás pótolása érdekében arra ösztönzik az egyetemeket, hogy a vállalkozói szféra felé nyissanak, velük együttműködésben szervezzenek kutatási projekteket. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS