2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: döntő év lesz 2014 kisebbségpolitikai szempontból

2014. január 02. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Az év kérdése az, hogy az ország folytatja-e a kisebbségpolitikai reformokat, amelyeket az elmúlt 20 évben megkezdett, vagy megáll ezekkel - mondta az Erdély Fm rádiónak Markó Béla volt RMDSZ-elnök. Az RMDSZ Maros megyei szenátora szerint tavaly romlott a magyar-román viszony, a szövetség pedig ellenzékben volt, ezért nem tudta ellensúlyozni a magyarellenes retorikát, intézkedéseket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a tavalyi évet a 90-es évekhez hasonlította, amikor szintén ellenzékben volt az RMDSZ, és amikor ugyancsak jellemző volt a magyarellenesség. „A magyarellenesség, és általában a nacionalizmus felkeltése, életben tartása azoknak az érdeke, akik gazdasági téren nem képesek eredményeket felmutatni. A gazdasági válság amúgy is egy olyan helyzetet teremtett, amikor folyamatosan a felelősség áthárítását ellenségkép megkreálásával próbálják rendezni a kormányon lévők" - mondta.

Kelemen szerint tavaly egyetlen fontos intézkedést fogadott el az USL-többségű parlament: a decentralizációt. Viszont ezt is csak félsikernek jellemezte, mivel az lakotmánybíróság még nem döntött arról, hogy alkotmányellenes-e vagy sem. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS