2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" elleni fellépést sürget a Románok Civil Fóruma

2014. január 05. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

A "magyar szélsőséges megnyilvánulások" elleni szigorú fellépést sürget a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.A szervezet - a Mediafax hírügynökség által idézett - vasárnapi közleményében felhívással fordult a román pártokhoz, hogy azok ne vállaljanak közös kormányzást a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) mindaddig, amíg az nem mond le "hungarista követeléseiről".

A szervezet két közelmúltbeli sepsiszentgyörgyi esetre hivatkozik. A szervezet azt hangoztatja: december elsején a román zászló lobogtatásáért bírságolt meg a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség egy fiatalt, szilveszter éjszakáján pedig azért vertek meg magyar fiatalok Sepsiszentgyörgy központjában egy román politikust, mert nem tudott magyarul.

A fórum szerint a kisebbségekhez tartozó román állampolgárokat a térségben 23 éve programszerűen "sovén, románellenes, államellenes szellemben nevelik az iskola, a sajtó révén, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenőrzése alatt működő helyhatóságok által szervezett úgynevezett kulturális megnyilvánulások által".

A fórum felrója, hogy a helyhatóságok által szervezett és támogatott események a legtöbb esetben "románellenes, államellenes propagandafelületté alakulnak, amelyek Hargita, Kovászna és Maros megye területi autonómiáját hirdetik". A fórum álláspontja szerint a Székelyföld földrajzi név "a hungarista marketing ügyeskedői által kitalált fogalom".

A szervezet úgy véli, az állam azért gyengült meg a térségben, mert a román politikai pártok az RMDSZ parlamenti támogatásáért "áruba bocsátották az állam fennhatóságát, és a nemzetbiztonságot". Álláspontja szerint a decentralizálás tovább gyengíti az államot Erdélyben, ezért azt sürgeti, hogy legalább a rendfenntartó erők maradjanak központi irányítás alatt.

A fórum azt javasolja, hogy törvényi úton szabjanak gátat a magyar szélsőségesség jelenségének például azzal, hogy "akadályozzák meg azoknak a szélsőségeseknek a köztisztségekhez való hozzáférését, akik a tisztségekhez tartozó erőforrásokat az egységes és oszthatatlan szuverén román nemzetállam aláaknázására fordítják".

A román média tág teret szentelt az elmúlt napokban a Sepsiszentgyörgy központjában szilveszter éjszaka megvert és bordatörést szenvedett Gheorghe Predut esetének. A politikus állítása szerint egy fiatalokból álló csoport azért támadott rá, mert nem tudott magyarul válaszolni a kérdésükre.

December elsején - amikor Románia nemzeti ünnepét, és advent első vasárnapját ünnepelték - egy fiatalra azért rótt ki 500 lejes bírságot a helyi rendőrség, mert az fellépett a magyar adventi ünnepség szabadtéri színpadjára, és ott egy román zászlót lengetve azt kezdte kiabálni, hogy ez román föld. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS