2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oktatási miniszter: törvénytelen az osztálypénz gyűjtése iskolaszinten

2014. január 10. 08:44, utolsó frissítés: 08:44

Törvénytelen, büntethető gyakorlat az, ha az iskola szerepet vállal az osztálypénz gyűjtésében - mutatott rá Remus Pricopie oktatási miniszter azt követően, hogy országos visszhangot keltett egy követelőző tanítónő esete.

Csütörtökön a rendőrségen is tanúvallomást tett az a szülő, aki korábban egy szülői értekezleten készült felvételt tett közzé a YouTube-on. A felvételen gyermeke tanítónője szemrehányást tesz a szülőknek, amiért csak ötven lejt voltak képesek összegyűjteni, hogy karácsonyi ajándékot vegyenek az iskola különböző beosztású alkalmazottainak.

A hírtelevíziók által bemutatott felvételen maga a tanítónő indokolja követelését azzal, hogy az ajándékozás általánosan elterjedt, "balkáni" gyakorlat az állami intézményeknél. A pedagógus "birkáknak" és "tökfejeknek" nevezte a szülőket, amiért ezt nem tudják. Azt mondta: akkor is több pénzt tettek az ajándékalapba a szülők, amikor cigány gyerekeket tanított.

Egy másik szülő a rendőrségen elmondta: a tanév kezdete óta már 600 lejt fizetett be az iskolának különböző, a tanítónő által jelzett hiányosságok pótlására.

Az ügyben fegyelmi vizsgálatot indított a bukaresti tanfelügyelőség. Az iskola igazgatóját felfüggesztették tisztségéből, a szülőket pedig felkérték, tegyenek feljelentést az olyan pedagógusok ellen, akik ajándékokat követelnek. Az érintett tanítónő ügyében pénteken dönt az iskola igazgatótanácsa.

A Gandul úgy tudja: a követelőző tanítónő biztosítási ügynökként is kamatoztatta befolyását, és azért is nyomást gyakorolt a szülőkre, hogy azok az általa működtetett privát napközibe is beírassák gyerekeiket.

A témával foglalkozó televíziós műsorokból kiderült: a bukaresti tanítónő esete nem egyedülálló, számos más iskolában bevett gyakorlat, hogy a szükséges javításokat a szülőkkel végeztetik el, és az általuk összegyűjtött osztálypénzből a pedagógusoknak ajándékokat is vásárolnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS