2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USL megerősítésében is megállapodtak a pártok

2014. január 13. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Szövetségük megerősítésében is megállapodtak hétfőn a koalíciós pártok vezetői, Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu szenátusi elnök.

A szakadás szélére került kormányszövetség vezetői közös sajtóértekezleten jelentették be: sikerült megállapodniuk, hogy Antonescu marad az USL közös államfőjelöltje, az USL-t alkotó pártok - a PSD, a PNL és a Konzervatív Párt - ezentúl egységesen szavaznak a parlamentben, a vitás kérdésekben pedig előzetesen egyeztetnek, közölte Ponta. Korábban több PSD-s politikus is azt szorgalmazta, hogy a PSD indítson saját jelöltet, és a kisebbségi frakció, valamint az RMDSZ támogatásával alkosson új kormánytöbbséget.

Ponta szerint az USL-t alkotó pártok számára egyértelmű kell legyen, hogy közös ellenfelük "Traian Basescu államfő rendszere", ennek a rendszernek a leépítésére pedig közösen kaptak kétharmados meghatalmazást a választóktól a 2012-es parlamenti választásokon.

A pártgyűlésen hétfőn arról is megállapodtak, hogy májusban, az EP-választásokkal egyidőben szerveznek népszavazást az alkotmánymódosításról, arról, hogy november 2-án vagy 9-én szervezik az elnökválasztást, valamint arról is, hogy visszavezetik a korábbi, pártlistás szavazási rendszert.(mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS