2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelezővé tenné az óvodai nagycsoportot az oktatási miniszter

2014. január 17. 09:28, utolsó frissítés: 09:31

Év végéig eldőlhet, hogy kötelezővé teszik-e 2015 szeptemberétől kezdve az óvodai nagycsoportot - jelentette be csütörtökön Remus Pricopie tanügyminiszter. Amennyiben így határoznak, a kötelező oktatás időtartama 11 évről 12-re nőne.

A miniszter szerint az 5-6 éves gyerekek 98-99 százaléka jár már, és a hiányzó 1-2 százalék miatt tennék kötelezővé. Pricopie azt is elmondta, más országokban is egyre alacsonyabb életkorban kezdődik a kötelező oktatás.

A konkrét szervezéssel kapcsolatban Király András oktatási államtitkár az Erdély FM-nek azt mondta, a nagycsoport továbbra is a óvodai oktatás része maradna, nem kerülne át az iskolai oktatáshoz, mint az előkészítő osztály.

Az államtitkár szerint a kötelező óvodai évvel az esélyegyenlőséget is növelnék, mert most a hátrányos helyzetű családok gyerekei már az első osztályban hátrányos helyzetbe kerülnek.

Király úgy vélte, alig lesznek nagyobbak az állam kiadásai az átszervezés következtében, hiszen pusztán az 5-6 éves gyermekek óvodai létszámát stabilizálnák. Ez megyénként 10-20 óvónői állással jelentene többet. Azt viszont kizárja, hogy új óvodákat kellene építeni. Erre a főváros a példa, ahol korábban nem volt elég óvoda, de az előkészítő osztály bevezetésével ez a probléma is megoldódott. Gond akkor adódhat, a kiderülne, jóval kevesebb gyermek jár nagycsoportba, mint amennyit számon tart az oktatási minisztérium. (mediafax, erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS