2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár: megbírságolhatják az elhanyagolt küllemű műemléképület-tulajdonosokat

2014. január 17. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

Február elejétől a Kolozsvári polgármesteri hivatala levélben szólítja fel a lepusztult állapotban levő műemléképületek tulajdonosait, hogy újíttassák fel a homlokzatokat. Amennyiben a tulajdonosok nem tesznek eleget a felszólításnak, pénzbírságra számíthatnak. Kolozsváron összesen 376 felújításra szoruló műemléképület került be a nyilvántartásba, közülük 75 a városközpontban található.


Boc szerint a homlokzat-felújítás költségeinek 80%-át a tulajdonos fizeti ki, 20%-ot pedig az önkormányzat. Szociálisan hátrányos helyzetű lakosok esetében az önkormányzat teljes körű költségmegtérítést biztosít. Azok a lakosok, akiknek nincs pénzük a munkálatok fedezésére, azok kamatmentes hitelt igényelhetnek az önkormányzattól.

Horváth Anna alpolgármester a Transfórumban a téma kapcsán érkezett olvasói kérdésre válaszolva elmondta, az épületek felújításához egyrészt európai projekteket készít elő az önkormányzat, másrészt az elfogadás előtt álló új városrendezési tervbe (PUG) ő maga javasolt olyan megoldásokat, melyek ösztönöznék a rehabilitációs munkálatokat. Példaként említette, hogy a városvezetés kedvezményes és gyorsított eljárású manzárdolási engedélyeket bocsátana ki azzal a feltétellel, hogy a tulajdonosok egyúttal vállalják az épület homlokzatának, tetőzetének, esetenként teljes feljavításának az egyidejű elvégzését is.

Horváth Anna elmondta, heteken belül beindul egy helyi költségvetésből finanszírozandó műemléképület-felújításra vonatkozó 7 éves program, mely kamatmentes kölcsönt nyújt a munkálatokat elvégeztető műemléképület-tulajdonosoknak. "Mivel egy ilyen műemléképület feljavítása hatalmas összegekre rúg (csak példaként említem az egyébként önkormányzati tulajdonban levő Unió utca 22 sz. alatti ingatlan feljavításának becsült összege 7 millió új lej körül van), nem hiszem, hogy évi 4-5 épületnél többre lesz majd keret, de valamelyes előrelépést jelenthet" - írta a Transfórumban feltett kérdésre az alpolgármester. (hírszerk./citynews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS