2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy év felfüggesztett börtönt kapott Nagy Zsolt

2014. január 24. 17:58, utolsó frissítés: 2014. január 29. 17:14

Jogerősen négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Nagy Zsolt volt távközlési minisztert a Román Posta-ügyben, Tudor Chiuariu volt igazságügyi minisztert pedig három és fél év felfüggesztettre. Nagy esetében nyolc, Chiuariu esetében hat év próbaidőt határoztak meg.


Az ügy további vádlottai közül Mihai Toaderre négy, Andrei Marinescura pedig három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

Nagy Zsoltot és Tudor Chiuariut azzal vádolta az ügyészség, hogy egy kormányhatározattal segítettek magántulajdonba átjátszani egy - a reális érték töredékére értékelt - bukaresti állami ingatlant, amelyet a Román Posta tőkeapportként vitt be egy magáncégekkel közös vállalkozásba.

A másodfokon eljáró öttagú bírói tanács a volt kormánytagok esetében súlyosbította az első fokon hozott ítéletet. 2012 novemberében a legfelső bíróság háromtagú bírói tanácsa három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nagy Zsoltot, Chiuariut pedig felmentette.

A posta első fokon hat évre ítélt volt vezérigazgatójának büntetését négy évre, a korábban öt évre ítélt fejlesztési igazgató büntetését pedig három és fél évre mérsékelte a másodfokon eljáró bíróság.

A politikától meggyanúsítása után visszavonult Nagy Zsolt a per során azzal védekezett, hogy a szóban forgó telek nem képezte az állam közvagyonát, s mivel a magáncég egyik részvényese is maga a posta volt, szerinte nem keletkezhetett kár sem.

A vitatott kormányhatározatot kezdeményező Nagy Zsolt is és az annak legalitását láttamozó Tudor Chiuariu is azt hangsúlyozta, hogy a határozat nem emelkedett volna jogerőre, ha azt nem fogadta volna el a kormány egésze, így szerintük az a teljes kabinet közös felelőssége.

Nagy Zsoltot december elején egy másik perben bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon a stratégiai privatizációkkal kapcsolatos perben. A volt politikus csak akkor kerülheti el börtönt, ha ebben az ügyben jogerősen felmentik a vádak alól.
(mediafax, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS