2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drasztikusan megvágta a kormány a gyulafehérvári Caritas támogatását

2014. január 28. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye alárendeltségében működő Gyulafehérvári Caritas 1,34 millió lejjel kevesebb kormánytámogatást kap szociális szolgáltatásaira, mint 2013-ban, és ez több ezer erdélyi rászoruló ellátását kockáztatja - írta a Caritas közleményében. A megvonást semmivel sem indokolták, annak ellenére csökkentették, hogy a 15 éves együttműködési tapasztalat során egyszer sem merültek fel szakmai vagy adminisztratív kifogások – írták.

Péter György, a szervezet szociomedikális ágazatának igazgatója elmondta: a Gyulafehérvári Caritas a legnagyobb szociális szolgáltató Romániában, ezért a csökkentett összeg is a legnagyobb, amit a szaktárca szociális szolgáltatásokra valamely civil szervezetnek kifizet - idézi a Krónikában megjelent összeállítást az MTI.

Péter György kiemelte: a működés fenntartása érdekében folyamatosan keresik a költségoptimalizálási lehetőségeket. Sem leépítést, sem bércsökkentést nem terveznek. A megyei egészségbiztosító pénztáraktól és az önkormányzatoktól próbálnak az előirányozottnál nagyobb összegű támogatásokat szerezni, de a hazai és külföldi partnereiknek is jelezték már a nehézségeiket. A Caritas közleménye szerint a szervezet “mindent megtesz” annak érdekében, hogy továbbra is elláthassa vállalt feladatait.

Az Erdélyi Református Egyházkerület által működtetett Diakónia Keresztyén Alapítvány szociális programjai is veszélybe kerültek az állami források elapadása miatt. Sárosi Arthur, az alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta, felborult az a rendszer, amellyel a szociális programok folytonosságát lehetett biztosítani. A pályázati források ugyanis a legtöbb esetben nem használhatók a programok működési költségeinek fedezésére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS