2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: az autonómia belefér az alkotmány szellemébe

2014. február 13. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

A román-magyar viszony volt az egyik legfontosabb téma Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) Kolozsváron tartott ülésén, mondta el Borboly Csaba, az OÖT elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón.


A politikus szerint mindenkinek magáévá kellene tennie a román-magyar együttélési kódexet a két etnikum közötti viszony javítása érdekében. Ez azt jelentené, hogy a kisebbség és a többség viszonyát egy kódex révén szabályoznák, amelynek keretében a többség vállalná, hogy nem építi le a kisebbség intézményhálózatát. Borboly azt mondta, hogy Hargita megyében ennek a kivitelezésén dolgoznak, és örülnének, ha a román többségű megyék is átvennék a gyakorlatot.

Borboly szerint nem csak a magyar nemzet szembesül azzal, hogy nagyszámú közösségei nincsenek az államuk határain belül, hanem a románok is. A hasonló problémákra és helyzetekre hasonló módon alkalmazható megoldások születtek, amelyeket mindkét nemzet tagjai ki kellene használjanak a közösségeik érdekében.

Borboly szerint a többnyelvűség is egyedi helyzetet teremt, hisz több költséggel jár, ezért azt külön kell támogatni a központi költségvetésből.

"Az autonómia belefér az identitás megőrzését garantáló román alkotmány szellemébe, és a kisebbségi identitás megőrzésének bevált európai gyakorlata" - tette hozzá az OÖT elnöke.

Az új referendumtörvény legfontosabb előnye Borboly szerint az, hogy többek között a megyei tanácselnökök is könnyebben leválthatóak lesznek. Ezt Borboly az új törvény pozitív hozadékának értékelte. Szerinte az interetnikus környezetben ez egy új lehetőséghez juttatja azokat a kisebbségeket, amelyek úgy érzik, hogy a választottjaik nem érdekükben, hanem ellenük politizálnak.(tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS