2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nemzeti kisebbségek frakciójával tárgyalt Ponta

2014. február 18. 08:16, utolsó frissítés: 14:48

A nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával találkozott hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, miután az USL pártjainak ismét nem sikerült megállapodásra jutniuk a megüresedett miniszteri tisztségek betöltéséről.


A kormányzati válság tizedik napja tart azt követően, hogy a PSD, kisebb szövetségeseik, valamint a liberálisok nem tudtak egyezségre jutni hétfőn sem az új kormány szerkezetéről és összetételéről. Ponta cáfolta, hogy a nemzeti kisebbségekkel folytatott megbeszélésnek köze lett volna az USL-n belüli válsághoz.

Ugyanakkor a PSD a parlamenti erőviszonyok alapján új többséget alakíthat ki a liberálisok nélkül a nemzeti kisebbségek támogatásával. Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta: a PSD nem kereste meg a (különálló frakcióval rendelkező) RMDSZ-t ebben a kérdésben.

Az USL vezetőinek hétfői tanácskozására azt követően került sor, hogy vasárnap a liberálisok eldöntötték: a kormánykoalícióban akarnak maradni, és felhatalmazták Crin Antonescu pártelnököt, hogy ez irányú tárgyalásokat folytasson. A hétfői találkozó előtt úgy tűnt, hogy a felek kompromisszumra jutnak a kormány összetételéről és szerkezetéről, de ötven perces tárgyalás után Ponta bejelentette: nem sikerült konszenzusra jutniuk.

Mint mondta, a szociáldemokratáknak, és két kisebb szövetségeseik számára két megoldás tűnik elfogadhatónak, vagy marad a kormány jelenlegi szerkezete, és a liberálisok javasolnak négy új minisztert, vagy nagyszabású kormányátalakítást hajtanak végre. A liberálisok azért akarnak kormányátalakítást, hogy Klaus Johannis, a párt első alelnöke tölthesse be a liberálisoknak járó miniszterelnök-helyettesi tisztséget. A szociáldemokraták ugyanakkor a Konzervatív Pártnak is adnának egy miniszterelnök-helyettesi posztot, de a liberálisok ezt ellenzik, mert akkor csökkenne arányuk és befolyásuk a kormányban.

Crin Antonescu arra sürgette Pontát, hogy határozzon. Kifejtette, a nemzeti liberálisok szemszögéből két lehetőség létezik: Ponta vagy elfogadja az új liberális miniszterekre és a kormány szerkezetének megváltoztatására tett javaslatukat, vagy új kormányt alakít, a liberálisok nélkül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS