2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EP-választás: az EMNP nem indul, és támogatja Tőkés Fidesz-listán indítását

2014. február 23. 10:49, utolsó frissítés: 11:13

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a kialakult helyzetben nem indít saját jelöltlistát, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért - jelentett be vasárnap Toró T. Tibor, a párt elnöke.


Kifejtette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította az EMNP azon kezdeményezését, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek hozzanak létre választási koalíciót, és szombaton az RMDSZ nyilvánvalóvá tette, különutasként indul.

Az EMNP Országos Választmánya székelyudvarhelyi ülésén úgy értékelte, az RMDSZ az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja, amit ebben a helyzetben csak úgy lehet biztosítani, ha a Tőkés László a Fidesz jelöltjeként szerez mandátumot hét éve megkezdett brüsszeli munkája folytatására. A Néppárt ugyanakkor megerősítette álláspontját, miszerint Tőkés László a legalkalmasabb a magyar autonómia-törekvések európai képviseletére.

A választmányi ülésen egyébként Tőkés László betegségre hivatkozva nem vett részt.

A párt szombaton, Székelyudvarhelyen tartotta Országos Választmányi Ülését, amelyen az EP-választásokkal kapcsolatos stratégiájukról döntöttek. Ezt a döntést ismertette a pártelnök vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán választmányi elnök elmondta, a Néppárt Választmánya három stratégiai dokumentumot fogadott el a párt önkormányzati képviselőinek tevékenységéről, a Néppárt Mikó Imre-tervre alapuló gazdasági programjáról, valamint a szervezetépítésről. Zakariás azt is elmondta, a Választmány elfogadott egy öt pontos Zárónyilatkozatot, amely a Néppárt álláspontját összegezi az ukrajnai helyzettel, az alkotmánymódosítással, a magyarországi választásokkal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal való stratégiai partnerséggel, illetve a március 10-i Székely Szabadság Napjával kapcsolatban.(mti/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS