2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biró Zsolt szerint jó eséllyel megegyeznek az EP-lista harmadik helyéről az RMDSZ-szel

2014. február 24. 17:43, utolsó frissítés: 18:00

Folytatja ezen a héten a tárgyalásokat az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt. A polgáriak számára a tárgyalások egyik tétje az RMDSZ EP-listája harmadik helyének a megszerzése, amelyre egy erdélyi közéleti civil személyt javasolnának. Az EP-lista RMDSZ-es jelöltjeiről és a rangsorról a hétvégi Szövetségi Állandó Tanács ülésen döntöttek a szövetség illetékesei. Biró elmondta, optimizmussal töltik el azok a nyilatkozatok, amelyek a SZÁT-ülést követően hangzottak el, mert ezek alapján úgy véli, jó eséllyel megnyitható ez a lista az MPP által nevesített személy számára.


Biró megkeresésünkre elmondta, elküldtek egy megegyezés-tervezetet az RMDSZ vezetőségének, ennek mentén szeretnék folytatni a korábban elkezdett tárgyalásokat.


>> Az MPP politikai megállapodás-tervezete >>


A megegyezés-tervezet öt pontot tartalmaz, az első pontban az MPP kéri az RMDSZ-től az EP-listájának harmadik helyét, továbbá vállalja az RMDSZ-szel együtt a területi és kulturális autonómia-törekvések érvényesítését, az egységes Székelyföld és a jelképek elismertetését. A negyedik pontban az MPP szövetségi támogatást kér a FUEN- és európai néppárti tagság elnyerése érdekében, az utolsó pont pedig a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitika eredményességének biztosítására vonatkozik.

„Mi azt szerettük volna, hogy koalíciós lista, egy „nemzeti válogatott” jöjjön létre, de sajnos ettől az RMDSZ elzárkózik. Ezt tudomásul véve azt javasoltuk, hogy az MPP által nevesített közéleti civil személy kerüljön fel az EP-választási lista harmadik helyére, mert ez a civil személy jelentheti az együttműködés garanciáját. A hétvégi történéseket követően úgy látom, van rá esély, hogy megegyezzünk” - nyilatkozta megkeresésünkre Biró Zsolt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS