2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen a kormányzásról: ha feltételeink teljesülnek, felelős igent kell mondanunk

2014. február 27. 21:32, utolsó frissítés: 21:32

“A szenátus és képviselőházi frakcióinkkal mi vagyunk a mérleg nyelve. Tőlünk függ, hogy felismerjük-e a pillanat adta lehetőségeket” – fejtette ki Kelemen Hunor csütörtökön délután, az RMDSZ Maros megyei állandó tanácsának ülésén. Az RMDSZ elnöke szerint három lehetőségük van: ellenzékben maradni; parlamenti támogatást nyújtani a kormánynak – mint 2000-2004 között –; vagy, ha felismerve a helyzetet, megfelelő feltételeket támasztanak, és ezen feltételek mellett – és nem önmagában a kormányzás érdekében – igent mondanak a kormányzati szerepvállalásra.

Kelemen hozzátette: egyeztetni fognak a megyei szervezetek vezetőivel, de gyors döntésre van szükség, hiszen hétfőn délig választ kell adniuk arra a kérdésre, hogy mit választanak. “A magyarok 80 százalékának képviselőjeként elég bölcsek tudunk lenni. Nem ideológiai kérdésről van szó, nem arról döntünk, hogy az erdélyi magyarok baloldaliak vagy jobboldaliak” – mondta.

Úgy vélekedett, ha feltételeik teljesülnek, a szövetségnek egy felelős igent kell mondania a kormányzásra. “Amikor az eszközök közt döntünk, arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy mi a jobb az erdélyi magyarságnak, ha kormányon vagyunk, vagy ha nem. Meg kell néznünk, hogy az a jobb az ország és a régió stabilitása szempontjából, ha elhúzódik a kormányválság, vagy ha hamar megalakul egy stabil kormány, amelyben racionálisan lehet építkezni” – fogalmazott.

A gyűlésen Borbély László annak a véleményének adott hangot, hogy ha az RMDSZ kormányra lép, annak az eredménye egy az eddiginél hatékonyabb kormányzást fog eredményezni, mivel az USL eddig a kormányzás helyett a vitatkozással, veszekedéssel volt elfoglalva. Kifejtette: ha az RMDSZ úgy dönt, támogatja a kormányt, akkor ezért nem a parlamentben, hanem a kormányban kell felelősséget vállalnia.

Ha teljesülnek a megfelelő feltételek, az RMDSZ-nek vállalnia kell a kormányzást – vélekedett Markó Béla. A szövetség volt elnöke kijelentette: az elmúlt években Romániában nem történtek reformok. Nélkülünk nincsenek reformok, nincs fejlődés – érvelt Markó. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS