2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bemutatkoztak az SZKT-n az RMDSZ EP-jelöltjei

2014. március 02. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

Az RMDSZ SZKT-jának szombati, marosvásárhelyi ülésén utolsó napirendi pontként az SZKT megerősítette a SZÁT február 22-én elfogadott, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeinek rangsorolásáról szóló döntését, illetve felhatalmazta a szövetségi elnököt, hogy folytassa a tárgyalásokat a Magyar Polgári Párt vezetőségével, és megegyezés esetén kiegészítse az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját.


Ezt megelőzően az RMDSZ EP-listáját vezető öt jelölt mutatkozott be. Winkler Gyula beszédében elmondta, az Európai Parlamentben képviselőtársával, Sógor Csabával közösen végzett munkája elsősorban az őshonos nemzeti kisebbségek jogállásának rendezésére, az erdélyi magyar nemzeti közösség európai szintű elismertetésére összpontosult. „Ugyanakkor az autonómia gazdasági alapjaival foglalkoztam hangsúlyosan az elmúlt években, hiszen fontos, hogyan tudjuk felhasználni az uniós tagságból származó előnyöket. Egyrészt Európát haza kell hozni, haza kell hozni az esélyeket, lehetőségeket a fiatalok, vállalkozók, gazdák számára, másrészt meg kell ismertetni Erdélyt Európával, szövetségeseket kell keresnünk céljaink eléréséhez” – fogalmazta meg EP-képviselői munkájának alapjait Winkler Gyula.

Jó hírekről is beszámolt, hiszen például jelentősen, hozzávetőlegesen hatvan euróval nő hektáronként a területalapú támogatás, köszönhetően az új Közös Agrárpolitikának. De változott a regionális fejlesztési politika is, mint mondta, lesz miből megvalósítani az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amelyet az RMDSZ Gazdasági Tanácsa alkotott meg. Az elmúlt hét évben fel nem használt uniós alapok továbbra is elérhetőek, ugyanis egy évvel meghosszabbították a határidőt. Románia megpályázható fejlesztési kerete a következő hét évben 43 milliárd euró az eddigi 31 milliárd euróhoz viszonyítva, ezek azok a lehetőségek, amelyeket a következő hét évben ki kell használni. Az RMDSZ EP-képviselője hangsúlyozta, brüsszeli munkájának célja az erdélyi magyar emberek jóléte, biztonsága, az erdélyi magyar jövő biztosítása. Winkler Gyula megköszönte a támogatást és a bizalmat, kiemelve, teljes mértékben átérzi ennek felelősségét.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő köszönetet mondott azért a bizalomért, amellyel a Szövetségi Állandó Tanács ismét kitüntette. Mint fogalmazott, számára ez az elmúlt évek munkájának eredményességét igazolja. „2007 óta képviselem a romániai magyarságot az Európai Parlamentben. Brüsszelben és Strasbourgban azzal kellett kezdenünk, hogy be kellett mutatkoznunk, el kellett magyaráznunk sajátos helyzetünket. Megfoghatóvá kellett tenni, át kellett adni azokat az értékeket, amelyek a sajátjaink és amelyekkel Európát is gazdagítjuk, ezért vittük el a borvizet, a pityókát vagy éppen a táncainkat is az Európai Parlamentbe” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Sógor Csaba kifejtette: az RMDSZ a romániai magyarság legitim képviselője, ha a Szövetség nem lett volna ott az Európai Parlamentben, akkor senki nem beszélt volna a MOGYE ügyéről, a közigazgatási átszervezés veszélyeiről, a Mikó-ügyről és minden olyan kérdésről, amelyről folyamatosan tájékoztatni kell az Európai Uniót, hogy ellensúlyozni lehessen azokat a véleményeket, amelyek szerint Romániában rendezett a kisebbségi kérdés, és nincs szükség további jogbővítésre.

„Európában sokszor azt érezzük, hogy számtalan kérdés fontosabb, mint a nemzeti kisebbségek problémáira való odafigyelés. Nekünk mégis el kell mondanunk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek problémáira az Európai Uniónak is választ kell adnia. Ha mi nem mondjuk ezt el, akkor más nem teszi meg helyettünk. A munka nem eredménytelen, az EP éppen ezen a héten fogadott el egy jelentést, amelyben tételesen szerepel, amit mi hét éve szorgalmazunk: ki kell dolgozni európai szinten egy szakpolitikai normát a nemzeti kisebbségek védelmében. Ez a munka a romániai magyarok hozzájárulásával kell megvalósuljon” – mutatott rá a képviselő.

Vincze Loránt külügyi titkár, a Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje felszólalásában kiemelte: az RMDSZ azt szeretné, ha az Európai Unió szavatolná a kisebbségi közösségek meglévő jogait, és támogatná a jó európai gyakorlatok elterjedését, majd hozzátette: „Mi úgy gondoljuk, hogy a Dániában élő németek kulturális autonómiamodellje a szórványban élő romániai magyarok számára is megfelelő volna, a finnországi svédek közösségi autonómiája, széleskörű anyanyelv-használati jogai az erdélyi magyarok nagy része számára közösségi jogokat jelentene, a Dél-Tiroli autonómia pedig a legjobb kiindulópont Székelyföld területi önrendelkezésének kiépítésének útján. Nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek a mi ügyeinkről, nem hagyhatjuk, hogy kimaradjunk a pályázati pénzalapok tervezéséből, a gazdaságfejlesztésből, a kohéziós politikák alakításából, a vidékfejlesztés prioritásaiból” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

„Az RMDSZ nőszervezete egy éve alakult, és máris több mint 120 szervezete van, a legdinamikusabban fejlődő közösség az elmúlt évtizedben. Ez a tény azt bizonyítja, hogy szükség és igény van a nőkre a politikában, akik bizonyos területeken hatékonyabban tudják képviselni azt, amit akarunk: Európát Erdélyben” – hangzott el Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, a Nőszervezet jelöltjének beszédében.

Hegedüs Csilla elmondta, a nőszervezet 23 megyei és területi szervezetét, valamint 17 megyét érintő párbeszéd-sorozata alkalmat adott arra, hogy felmérje, mivel tudna az RMDSZ Európai Parlamenti képviselete hozzájárulni a nőket érintő gondok orvoslásához.

A női szervezet EP-jelöltje hangsúlyozta: az RMDSZ tavaly októberben létrejött nőszervezete amellett, hogy az erdélyi magyar nők képviseletét tűzte ki célul, mindig a Szövetség munkáját támogatja, ehhez mérten pedig a szervezet 11 jelöltje aktívan részt vesz az európai parlamenti kampányban, és mozgósítja a szavazókat.

„Sokszor hallották Önök is, hogy a fiatalokat nem érdekli semmi, sem a kultúra, sem az olvasás, s főleg nem a társadalmi felelősségvállalás vagy a szavazás. Úgy gondolom, hogy a fiatalok igenis érdeklődőek, igenis érdekli őket a kultúra és az olvasás, de másképp, mint az őket megelőző generációkat. Ne a saját elképzeléseinket erőltessük rájuk, inkább legyünk kíváncsiak arra, hogy ők mit akarnak. Erősítsük meg bennük azt a hitet, hogy ők is fontos részei a társadalomnak, hogy van bennük erő, s higgyenek saját magukban” – hangsúlyozta Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltje. Véleménye szerint a fiataloknak most leginkább biztatásra, bizalomra és motivációra van szükségük, hiszen csak így tűnhet el az a szakadék, amely az elmúlt években a fiatalok és a politika között alakult ki. ,,Vezessük rá újra őket, hogy részt kell venniük az őket érintő döntésekben, éreztessük velük, hogy szükségünk van rájuk, s nem üres szólam az, hogy őket tekintjük a jövőnek” – emelte ki Antal.

Zárógondolatként Antal Lóránt elmondta: „Mi a kampány alatt megmutatjuk nekik, hogy már vannak olyan fiatalok közöttünk, akik bíznak saját magukban, hisznek abban, hogy képesek áttörni az előítéletek falait, s hasznosat alkotnak közösségük számára.” (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS