2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés László sérelmezte, hogy az RMDSZ csak két EP-mandátumot tart céljának

2014. március 04. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Nyilatkozatban sérelmezte Tőkés László európai parlamenti képviselő, hogy "az RMDSZ csak két európai parlamenti mandátum megszerzését tekinti céljának", jóllehet az erdélyi magyarság eddig három képviselőt juttatott az Európai Parlamentbe.


Keddi nyilatkozatban Tőkés László "sajnálatosnak és elítélendőnek" tartotta hogy Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a szövetség kisparlamentje előtt "már csak az öt százalékos választási küszöb eléréséről beszélt, és eleve lemondott a maximálisan lehetségesnek tekinthető - három tagú - erdélyi magyar képviselet eléréséről". Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarság 2007-ben és 2009-ben is számarányát meghaladva vett részt az EP-választáson, és három-három képviselőt küldött Brüsszelbe.

Tőkés László sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ elutasította a párbeszédet a magyar pártok koalíciójáról, és "pártos kizárólagossággal", egyedül vág neki az európai választásoknak.

Az EMNT elnöke fájdalmasnak tartotta, hogy az RMDSZ "a Magyar Polgári Párt irányvesztett vezérkarát eszközül felhasználva, az erdélyi nemzeti oldalt is megosztotta".

Tőkés László utalt arra a sajtóértesülésre, hogy az MPP az Erdélyben köztiszteletnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetest és Gergely István római katolikus papot kereste meg azzal az ajánlattal, hogy vállalják el az RMDSZ EP-jelöltlistáján való szereplést. A megkeresettek azonban ezt elutasították.

Az EP-képviselő közölte, az EMNT idén is részt vesz a Székely szabadság napja jövő hétfőn tartandó marosvásárhelyi rendezvényén. "Merjük remélni, hogy a március 10-i, marosvásárhelyi nagygyűlés petícióját Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Biró Zsolt pártelnök együtt fogják benyújtani az új román kormánynak" - fogalmazott keddi nyilatkozatában Tőkés László. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS