2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmérés: mindenkit hibáztatnak az USL szakadásáért

2014. március 10. 08:30, utolsó frissítés: 12:04

Elkészítette az INSCOP közvélemény-kutató intézet az USL-re vonatkozó első felmérést a pártszövetség szakadása óta.


A megkérdezettek többsége, 33,4 százaléka Crin Antonescu PNL-elnököt és Victor Ponta PSD-elnököt egyaránt felelősnek tartja a szövetség felbomlásáért. Szintén sokan, 23,4 százalék egyedül Antonescut hibáztatja, Pontát viszont már csak 17,1 százalék. Traian Băsescu államelnököt 7,7 százalék tartja felelősnek, "másvalakit" pedig 1,3 százalék.

Arra a kérdésre, hogy melyik párt veszít legtöbbet az USL megszűnésével, 33,2 százalék felelte, hogy mindkettőnek, 27,1 százalék, hogy a PNL-nek, 14,3 százalék, hogy a PSD-nek, 10,8 százalék pedig, hogy egyiknek se.

A PNL kormányzásból kivonulásáról a többség úgy gondolja, hogy politikai megfontolásból, önszántukból döntöttek így, és nem a PSD által kierőltetett döntés volt, de szintén sokan, 31,9 százalék nem tudott vagy nem akart erre a kérdésre válaszolni. 57,6 százalék gondolja azt, hogy a szakadás fő oka a több hatalomért/tisztségekért folyó harc volt.

Mindezek mellett a válaszadók többsége (39%) azt szerette volna, hogy ne bomoljon fel az USL, még akkor sem, ha a két nagy párt külön jelöltet állított volna az államelnök-választásokon; de közel ugyanennyien (35,4%) vélekedtek ellentétesen. 47 százalék gondolta azt, hogy az USL a kormányzás alatt egyaránt tett jó és rossz dolgokat is, és 64,9 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy "mint hogy folyton veszekedjenek, inkább jó, hogy felbomlott az USL".

A felmérés az Adevărul napilap megrendelésére készült feburár 27. és március 4- között 1055 személy megkérdezésével, a hibahatár ±3%. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS