2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Együttműködési protokollumot írt alá az RMDSZ és az MPP

2014. március 21. 12:57, utolsó frissítés: 2014. március 25. 16:28

Pénteken délben, az RMDSZ kolozsvári Szövetségi Elnöki Hivatalában írt alá egy közép- és hosszútávú együttműködésről szóló protokollumot Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Biró Zsolt, az MPP elnöke.


>> A stratégiai megállapodás szövege >>


A sajtótájékoztatón elmondták: már 4-5 hónapja folynak a tárgyalások az együttműködésről. Az MPP nem nevesített senkit az RMDSZ EP-listájára, de támogatásáról biztosította a szövetséget az EP-választások ügyében, az együttműködés nem erről, hanem közép-és hosszútávú célokról szól – derült ki.

A protokollum több pontban is érinti az autonómia kérdését: közös munkacsoportot hoznak létre, közös autonómiastatútumot dolgoznak ki, amelyet közvitára bocsátanak, majd benyújtanak a parlamentnek.

Az együttműködési megállapodás szerint az RMDSZ vállalja, hogy az európai parlamenti választási programjának kidolgozási folyamatába bevonja az MPP által megnevezett szakembereket egy olyan dokumentum kidolgozásának érdekében, amely a lehető legnagyobb társadalmi támogatottságnak örvend.

Cserébe az MPP vállalja, hogy a 2014-es európai parlamenti kampányban politikai támogatást nyújt az RMDSZ jelöltjeinek.

A dokumentumban továbbá az szerepel, hogy az RMDSZ és az MPP érdemi együttműködést vállal az erdélyi kulturális autonómiatörekvések, valamint a székelyföldi területi autonómiatörekvések legitim, európai mércékkel mért képviseletének vonatkozásában. Az autonómiatörekvéseket a román parlamentben, a nemzetközi közvélemény előtt, illetve a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban is képviselik.

A megállapodás szerint az RMDSZ és az MPP együttműködik minden olyan szervezettel, amely felvállalja az erdélyi autonómiatörekvések képviseletét.

Az együttműködés a közösségi szimbólumok - például a székely zászló - elismertetésére is kiterjed.

A romániai magyar külpolitikai tevékenység erősítése érdekében az RMDSZ támogatja az MPP jelenlétét különböző nemzetközi szervezetekben. Ennek érdekében az MPP székelyföldi, bukaresti, budapesti, brüsszeli helyszíneken autonómia-képviseleti irodákat hoz létre, amelyekhez az RMDSZ politikai támogatást nyújt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS