2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalos tájékoztatást kért a parkolóház-projektről a marosvásárhelyi RMDSZ az önkormányzattól

2014. március 26. 08:46, utolsó frissítés: 08:46

Kedden továbbította az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete a polgármesteri hivatalnak azt a felszólítást, amelyben arról kérnek tájékoztatást, hogy hol tart a Kultúrpalota mögötti parkolóház építésének engedélyezése, illetve a beruházás jóváhagyásához szükséges dokumentáció kidolgozása.


Soós Zoltán marosvásárhelyi önkormányzati tanácsos az Erdély FM-nek elmondta, az önkormányzat már tavaly kérte a Maros Megyei Tanácstól a projekt jóváhagyását, a megyei önkormányzat azonban akkor feltételként szabta, hogy a kulturális minisztérium is engedélyezze a parkolóház építését. A polgármesteri hivatal ugyanis csak a szebeni regionális műemlékvédelmi bizottságtól kért engedélyt a beruházáshoz. Soós Zoltán szerint a polgármesteri hivatal mostanáig nem kérte a kulturális minisztérium engedélyét.

„Ahhoz, hogy elbírálja a minisztérium, előbb fel kellene küldeni a dokumentációt, de nyilván nem is küldik fel, mert tudják, hogy elveszíthetik az engedélyt. Még nincs forgalmi tanulmány, hatástanulmány, geotanulmány, nincs szerkezeti tanulmány, tehát egy csomó fontos tanulmány hiányzik a dokumentációból” - magyarázta Soós Zoltán. A Maros Megyei Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a kulturális minisztérium jóváhagyása megkerülhetetlen, mivel a parkolóház építése több A kategóriás műemléket is érint. Éppen emiatt a marosvásárhelyi RMDSZ szeretné elérni, hogy megsemmisítsék a szebeni regionális műemlékvédelmi bizottság engedélyét, amelyet jogtalanul bocsátottak ki. A kulturális minisztérium államtitkárának, Hegedűs Csillának a segítségét kérték ebben az ügyben.

„Tudomásom szerint a minisztérium nem tudja érvényteleníteni a szebeni engedélyt, de bekérheti a dokumentációt, és az is lehet, hogy egy felülbírálás fog történni. Amennyiben a beruházó folytatni kívánja a tevékenységet, akkor a megyei tanács kérése értelmében, szüksége van a bukaresti bizottság engedélyére is, amit biztosan nem kap meg a jelenlegi felállásban” - mondta az Erdély FM híradójának Soós Zoltán.

A polgármesteri hivatal ötemeletes parkolóházat építene a Kultúrpalota mögötti területre, de szakértők szerint ez nem oldaná meg a belváros forgalmi problémáit. Emellett a parkolóház megépítésével veszélybe kerülnének a szomszédos műemlék épületek, a műemlékvédők ezért ellenzik a beruházást. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS