2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új prefektust neveztek ki Kovászna megyébe

2014. március 26. 22:05, utolsó frissítés: 22:06

A kormány szerdai ülésén leváltotta Kovászna megye prefektusi tisztségéből Dumitru Marinescut, és helyébe Marius Popicát nevezte ki - közölte kormányzati forrásokra hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A Ponta-kormány két korábbi Kovászna megyei prefektusa, Codrin Munteanu, majd Dumitru Marinescu is a magyar közösség ellenszenvét váltotta ki a magyar szimbólumok, és a magyar feliratok elleni fellépéseivel, a székely zászlót a hivatalra kitűző polgármesterek elleni perekkel.

Marius Popica korábban a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei kirendeltségét vezette.

Dumitru Marinescu kormánymegbizott küszöbön álló leváltását már szerda délelőtt, hat órával a döntést meghozó kormányülés kezdete előtt megemlítette Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. A politikus kijelentette, mind Dumitru Marinescu, mind Codrin Munteanu túlfeszítette az "etnikai húrt", ezért alkalmatlanná váltak a tisztség betöltésére.

Tamás Sándor egy tavaly októberben tartott sajtótájékoztatón egy 55 perről szóló kimutatást adott át a sajtó képviselőinek. Mint elmondta, a pereket Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu indította el Kovászna megyei önkormányzatok és közösségek ellen. Ezekben a Ponta kormány megyei képviselői a székelyek szimbólumait vagy anyanyelvhasználatát támadták. Dumitru Marinescu azzal védekezett, hogy minden általa kezdeményezett perben feljelentés alapján járt el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS