2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románból jeles: tantárgyversenyen jól teljesítő székelyföldi diákokat tüntetett ki a miniszter

2014. április 13. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

A bukaresti kormánypalotában Remus Pricopie oktatásügyi miniszter tüntette ki vasárnap azokat a székelyföldi magyar anyanyelvű diákokat, aki jó eredményeket értek el a román nyelv és irodalom tanulmányi versenyén.

A román nyelvből és irodalomból kimondottan székelyföldi magyar diákok számára szervezett verseny 32 nyertese vehetett részt a hét végi bukaresti jutalomkiránduláson, amelynek keretében múzeumokat látogattak, bejárták a kormány és a parlament épületét, és bukaresti román diákokkal is találkoztak - írta a Mediafax.

Remus Pricopie miniszter román nyelvű könyvekkel és egy román zászlóval ajándékozta meg a székelyföldi diákokat. Beszédében elismerte, hogy a magyar környezetben élő magyar iskolában tanuló gyermekeknek különös erőfeszítéseket kell tenniük ahhoz, hogy a román nyelvet és irodalmat olyan szinten elsajátítsák, ahogy azt a verseny nyertesei tették.

A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban múlt héten megszervezett román nyelvi és irodalmi versenyen mintegy háromszáz Hargita, Kovászna, Maros és Bákó megyei 5-12. osztályos magyar diák mérte össze társaival a tudását.

Az Agerpres hírügynökség a 12. alkalommal megszervezett verseny kezdeményezőjét, Maria Sturzu romántanárnőt idézte, aki szerint a magyar gyerekek - hiányos nyelvtudásuk miatt - nem szívesen szólalnak meg románul. A kezdeményező ezen a helyzeten szeretne változtatni a versennyel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS