2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Befolyásolja a szavazói szándékot az államfő és miniszterelnök csatározása

2014. május 12. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet arról készített felmérést május első hetében, hogy melyik pártra szavaznának a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson. A friss közvélemény-kutatást az Adevarul tette közzé hétfőn.


A Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és szövetségesei a voksok 40,7 százalékára számíthatnak. A kormányból márciusban kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 16,9 százalékát szerezhetné meg. A néppárti Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatottsága 11,3 százalékra csökkent, míg a Traian Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) a voksok 10,2 százalékára jött fel.

Az INSCOP szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,2 százalékkal, a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette Polgári Erő pedig 5,1 százalékkal lépheti át a választási küszöböt.

A felmérést rendelő Adevarul megállapította, hogy a liberálisok körülbelül annyit estek vissza az év eleje óta, mint amennyit nőtt a szociáldemokraták támogatottsága, vagyis az USL ez év eleji felbomlásának egyértelműen a kormányon maradt PSD volt a haszonélvezője.

Még drámaibb átrendeződést mutatnak a felmérések a jobboldalon, ahol az "elnöki pártként" emlegetett PMP alig néhány hónappal bejegyzése után már meghaladta a tíz százalékot, míg a Basescutól elfordult jobbközép PDL 17,5 százalékról 11-re zuhant.

Az erőviszonyok változását a román média annak tulajdonítja, hogy a Basescu-Ponta csatározás teljességgel kisajátítja a közéletet, és ez minden más szereplőt háttérbe szorít, ellehetetlenítve a valódi európai témák előtérbe kerülését az európai parlamenti választási kampányban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS