2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: Bogdan Diaconu "zászlótörvénye" alkotmányellenes

2014. május 15. 08:50, utolsó frissítés: 08:50

Alkotmányellenesnek, ráadásul számos nemzetközi egyezményt sértőnek tartja Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök az a törvénytervezet, amelyet Bogdan Diaconu szociáldemokrata párti képviselő készített a területi-közigazgatási egységek zászlóinak szabályozásáról. Borboly a tervezet elutasítását javasolja teljes egészében, hiszen az, elfogadása esetén, súlyosan sértené az alapvető alkotmányos és emberi jogokat.


A Bogdan Diaconu által előterjesztett jogszabálytervezet megtiltaná, hogy Romániában a területi-közigazgatási egységek „etnikai jellegű” zászlókat tűzzenek ki, hogy köztisztviselők, állami alkalmazottak viseljék annak bármilyen formáját, vagy hogy megjelenjen közintézmények honlapján, hivatalos iratokon.

Borboly Csaba szerint a tervezet az alkotmány 6. cikkelyébe ütközik, amely kimondja, hogy a román állam elismeri polgárainak a szabad identitásválasztáshoz való jogát, és szavatolja annak megőrzését, szabad kifejezését és fejlesztését; az alaptörvény 53-as cikkelyével sincs összhangban, amely szerint a szabadságjogok korlátozása csak külön törvény alapján, nemzetvédelmi, közrendi, közegészségügyi, közerkölcsi, büntetőjogi esetekben vagy katasztrófamegelőzés céljából lehetséges, márpedig egy zászló kitűzésének vagy kicsinyített mása viselésének megtiltása a szabadságjogok korlátozását jelenti; sérti az 1995-ös Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, amely szavatolja a kisebbségeknek a szimbólumaik használatának jogát, amit Románia parlamentje is ratifikált; továbbá a törvényhozási technikai módszertannak sem felel meg, amely szerint tudományos elemzéssel meg kell alapozni a beterjesztett dokumentumokat - írja levelében Borboly.

Emellett Diaconu kezdeményezése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19-es cikkelyébe ütközik, amely kimondja az egyének szabad véleménynyilvánításának jogát - mutat rá a megyeelnök, aki a zászlók használatára európai színvonalú szabályozás kidolgozását kérte a kormánytól már több alkalommal. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS