2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megállítaná a falopást Doina Pană. Hargita és Kovászna megyével kezdené

2014. május 19. 17:24, utolsó frissítés: 17:32

Elsőként Hargita és Kovászna megyében vetné be Doina Pană vízügyi, erdészeti és halászati tárca nélküli miniszter a falopást megelőző program kísérleti változatát. Ugyanakkor még egy harmadik megyében is kipróbálnák, azonban még nem tudni, melyik megyére esik a választás. A program keretében a SUMAL országos informatikai rendszer révén valós időben követnék a fa útját, jelentette be Nagyváradon a miniszter.

Mielőtt a sofőr elindulna a farakományával, be kell jelentkeznie az informatikai rendszerbe, amely egy kizárólag arra a szállításra érvényes egyéni kódot generál. Ezt a kódot fel kell tüntetnie a szállítmányt kísérő okiratra és csak ezután indulhat útnak. A szállítók okostelefonokat kapnak, amelyre ingyenesen installálhatják fel a SUMAL applikációt.

"A fatolvajoknak eddig rendezett papírmunka mellett sikerült lopniuk, mindössze 5%-os arányban történt iratok nélküli lopás. Gyakorlatilag ugyanazzal a szállítási engedéllyel több fafuvarozást bonyolítottak le. Ezentúl minden szállítmánynak egyéni kóddal kell rendelkeznie, ellenkező esetben nem adható le a faanyag a raktárakban. A raktárak közötti szállítás esetében is kódot kell lekérnie a sofőrnek" - magyarázta a monitorizációs rendszer működését a miniszter.

Elmondta, az első három hónapban a rendszer mindössze három megyében fog működni, több mint valószínű, hogy Hargita és Kovászna és még egy harmadik megyében, amelyről még nem született döntés. A kísérleti program után következő három hónapban további három megyében lép érvénybe a rendszer kötelező használata, a folyamat az ország összes megyéjének a lefedéséig folytatódik.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, aki korábbi minisztériumi mandátuma alatt az erdőkért is felelt, megkeresésünkre elmondta, az informatikai rendszer elengedhetetlen, az RMDSZ keretében a szakértőkkel sokat beszélgettek arról, hogy milyen megoldás válna be leginkább a fával történő feketekereskedelem terének a beszűkítésére. Elmondta, azt nem kommentálná, hogy miért éppen Hargita és Kovászna megyékben kezdődne a kísérleti program, mert erről még nem született végleges döntés. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS