2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jelentősen megnőtt Romániában a fegyveres konfliktus lehetősége miatti aggodalom

2014. június 02. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Jelentősen megnőtt Romániában a térségben zajló fegyveres konfliktusok miatti aggodalom - bár nem ez a lakosság legnagyobb félelme -, miközben a románok a katonai intézményekben bíznak a leginkább - jelentette hétfőn az Agerpres hírügynökség egy közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.


Az INSCOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legtöbben az árak emelkedésétől tartanak, bár arányuk tavaly óta öt százalékkal 25%-ra csökkent. Ennél is nagyobb mértékben, 23%-ra esett vissza a munkanélküliségtől, illetve 16%-ra a jövedelem csökkenésétől való félelem.

Ugyanakkor a tavalyi 1,4%-ról csaknem 10%-ra ugrott azok aránya, akik attól tartanak, hogy Románia háborúba keveredik.

Az állami intézmények közül a hadseregnek van a legmagasabb bizalmi indexe Romániában, amely az utóbbi évben (egy ponttal) 66%-ra nőtt. A bizalmi rangsorban a csendőrség, illetve a Román Hírszerző Szolgálat következik 58, illetve 48%-kal.

A társadalmi szervezetek közül az egyházban bíznak a legtöbben (63%). A sajtó és a civil szféra a középmezőnyben helyezkednek el, a románok pedig a szakszervezetekben (22%) és a bankokban (14%) bíznak a legkevésbé.

A nemzetközi intézmények közül a NATO-ba vetett bizalom a legmagasabb (50 százalék a tavalyi 48,5%-hoz képest), előkelő helyet foglal el az Európai Unió is (48%), a sereghajtó pedig a Nemzetközi Valutaalap, amelyben a románok kevesebb mint 24%-a bízik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS