2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hímsovinizmus miatt feljelentették Radu Mazărét a feminista szervezetek

2014. június 07. 16:22, utolsó frissítés: 16:33

Feljelentette a Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a Nemek Közötti Egyenlőségért Koalícióhoz tartozó feminista civil szervezetek a Mamaia üdülőtelepet reklámozó Mamaia Style kampány elindítóit és népszerűsítőit. A civil szervezetek szerint a kampány hímsoviniszta jellegű és a nők zaklatására való felbujtó üzeneteket tartalmaz.


A petíció a Tengerpart-Duna Delta Népszerűsítése és Turizmusa Fejlesztéséért Egyesület, a konstancai önkormányzat és Radu Mazăre, Konstanca polgármestere ellen irányul.

"A Mamaia Style kampány a nőkkel szemben megalázó, tárgyiasító, méltánytalan viselkedésmintákat és szexizmust népszerűsít, a kampány Bird watch (Madárles) nevű komponense pedig szexuális zaklatásra és egyéb, a nőkkel szembeni agresszív (verbális, fizikai, pszichikai) viselkedésre való felbujtást tartalmaz" - áll a civil szervezeteknek a CNCD-hez benyújtott petíciójában.

A szervezetek azt is felróják, hogy Radu Mazăre polgármesternek a kampány elindításakor tartott beszéde tükrözte a kampány szexista, zaklatásra és egyéb agresszióra felbujtó jellegét.

"Sok mindent nyújthat a turistáknak Mamaia: szafarit, hullámokat...(...). A kisasszonyokat le kell vadászni, ők gazellák, akiket le kell vadászni. A Birdwatching programunk keretében a Vadu részre várjuk a tiszteletre méltó korú embereket, akik madarakat leshetnek és a fiatalabbakat is, akik távcsővel mustrálgathatják a napozón sütkérező madárkákat" - mondta a polgármester május végén, a kampányt bemutató beszédében.

A civil szervezetek azt kérik a CNCD-től, hogy rendelje el a kampány leállítását, és bírságolja meg a konstancai önkormányzatot, Radu Mazăre polgármestert és a turisztikai egyesületet. A kampány leállítására vonatkozó kéréssel a Munkaügyi minisztérium nemek közötti egyenlőségi hivatalát is megkeresték a civil szervezetek. A minisztérium hivatala azt válaszolta, hogy a turisztikai egyesülettől kéri a kampány leállítását és az ennek keretében a nőkről sugallt kép korrigálását.

A Nemek Közötti Egyenlőségért Koalíció öt tagszervezetből áll: tagjai az Partnerségben az Egyenlőségért Központ, az Ana Feminista Elemzési Társaság, Nemek Közötti Egyenlőségért és Szabadságért Egyesület, az E-Romnja Roma Nők Jogaiért Egyesület valamint a Front Egyesület. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS