2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: 2015 végére 7,7 millió lakosnak rehabilitálják az ivóvízellátását

2014. június 16. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

„Bármennyire hihetetlennek tűnik, ma a földön található vízforrások kevesebb, mint 1%-a fogyasztható, ami azt jelenti, hogy a föld lakosságának egyötöde – 1,2 milliárd ember – nem jut ivóvízhez” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter június 16-án Bukarestben a Román Vízszövetség gáláján.

Felszólalásában a miniszter kiemelte, ivóvízforrások szempontjából Európa nagyon jól áll, még a kontinens déli részén található problémákkal együtt is. Ugyanakkor kitért arra, hogy ha mennyiség szempontjából nincsenek nehézségek, ez nem mondható el a víz minőségéről. Ezért az európai politikák főként a lakosság minőségi vízhez való széleskörű hozzáférését célozzák meg. Ugyanez a helyzet Romániában is. A Környezetvédelmi Operatív Program keretében nyújtott finanszírozás több, mint 60%-a ivóvíz- és szennyvízhálózatok, valamint szennyvíztisztító állomások építésére és modernizálására irányul mintegy 2,8 milliárd euró értékben.

„2007 óta gyakorlatilag 1770 km ivóvíz- és szennyvízhálózatot sikerült rehabilitálnunk és bővítenünk, illetve 25 új szennyvíztisztító- és szennyvízkezelő állomást építettünk” – mondta Korodi, majd hozzátette: „Ezekre a beruházásokra Románia 110 településén került sor. 2015 végére a települések száma meghaladja a 300-at. Tehát 7,7 millió lakos fog új vagy rehabilitált hálózatokon át hozzájutni vízhez.”

A környezetvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy mandátuma egyik prioritása az európai pénzalapok széleskörű lehívása, és az elmúlt három hónapban a zöld tárca 5,55%-al növelte a lehívási arányt. A Környezetvédelmi Operatív Program keretében a Minisztérium által szerződött pénzalapok értéke meghaladja a 3,7 milliárd eurót. Továbbá a 705 szolgáltatási és beruházási szerződés közül 618-at már alá is írtak 12,2 millió lej értékben. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS