2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A DNA vádirata szerint 69 illegális bírósági határozat segítette a Schweighofer suceavai telepnyitását

2014. június 27. 19:41, utolsó frissítés: 19:41

Egy bíró, egy ügyész és egy üzletember letartóztatását kérte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, miután a nyomozás során kiderítette, hogy egy osztrák fafeldogozásra szakosodott cég számára 69 illegális határozat született. Noha a vádirat nyilvános változatából törölték az érintett cég nevét, a benne szereplő információkból kikövetkeztethető, hogy a Holzindustrie Schweighofer cégről van szó, ugyanis ez a cég nyitott fafeldolgozó telepet az illető településen.


>> A vádirat itt olvasható >>

Az ügyet kivizsgáló ügyészek Bogdan-Ilarion Bărbuță rădăuţi-i bíró, Dîmbu Dumitru ügyész és Constantin Gavril Babiuc üzletember őrizetbe vételét kérték.

Az ügyészek által összeállított vádirat szerint 2004-ben az osztrák cég 100 millió euróra rúgó befektetést tervezett Suceava megyében, a Rădăuţi melletti Satu Mare község határában. A befektető Constantin Gavril Babiuc üzletembert a beruházáshoz szükséges 130 hektárnyi szántóföld megvásárlásával bízta meg. A kiszemelt terület parcellákból állt, az üzletembernek az volt a feladata, hogy ezeket a parcellákat egyenként vásárolja meg a tulajdonosoktól, majd jutányos áron adja el az osztrák befektetőnek. Mivel a szisztematikus felvásárlásról a tulajdonosoknak nem volt tudomása, a földek értéke nagyon alacsony volt. A felvásárlás hírének keltését elkerülendő, az üzletember a parcellákat egyenként vásárolta meg hol személyesen, hol közvetítők segítségével, miközben azt a látszatot keltette, hogy a területet egy ménes számára fogja felhasználni.

Nem ment gördülékenyen a felvásárlás, ugyanis 79 parcella esetében az örökösödési perek még nem zajlottak le, így érvényes dokumentumok hiányában nem lehetett közjegyző előtt megvásárolni ezeket. Ezek megvásárlása azért volt elengedhetetlen a befektető számára, mert közülük több is szigetként maradt fenn a kiszemelt 130 hektáros terület közepén.

A vádiratban továbbá az szerepel, hogy az osztrák befektető azzal fenyegetőzött, hogy nem fizeti ki Babiucnak a szolgálataiért járó összeget, amennyiben nem talál mielőbb megoldást a parcellák megszerzésére. A nyomásgyakorlás hatására Babiuc a rădăuţi-i bíróságon szolgáló Bărbuță bíróhoz fordult, hogy bocsássa ki a parcellák felvásárlásához szükséges bírósági határozatokat. A bíró 2005 márciusában, májusában, szeptemberében és októberében összesen 69 törvénytelen bírósági határozatot bocsátott ki.

A bíró úgy bocsátotta ki a határozatokat, hogy nem kérte be a telekkönyvi kivonatokat, a parcellák pontos fekvését ábrázoló dokumentumokat, nem ellenőrizte, hogy valóban létezik-e a parcella, illetve, hogy a megnevezett tulajdonos birtokában áll-e, továbbá, hogy a megnevezett tulajdonos ténylegesen az illető parcella birtokosa. A bírósági határozatokat úgy bocsátotta ki, hogy több esetben folyamatban voltak az örökösödési perek. Hat esetben az elővásárlási egyezményeken nem szerepelt a tulajdonos aláírása, egy másik dokumentumon egy 11 éve halott személynek tulajdonított aláírás szerepelt.

A bírósági határozatok révén az összesen 41,59 hektárnyi területet átjátszották Babiuc kezére, aki továbbadta az osztrák cégnek. Az ügyészek szerint Babiuc 4 millió lejes profitra tett szert az ügylet révén.

Ugyanebben a dossziéban a Suceavai Törvényszék ügyészségén dolgozó Dîmbu Dumitru ügyész őrizetbe vételét is javasolták a vádiratban, akit befolyással való üzérkedéssel, zsarolásban való bűnrészességgel, az elkövető favorizálásával és az igazságszolgáltatás érdekeinek kompromittálására való felbujtással vádolnak.

Babiucot az ügyészek hivatali visszaélésre való felbujtással, zsarolással, csúszópénz nyújtásával, befolyásvásárlással, hivatalos nyilatkozattétel befolyásolásával, hamis nyilatkozattételre való felbujtással vádolják.

A bírót hivatali visszaélés, csúszópénz elfogadása és zsarolás kapcsán bűnrészességgel, befolyással való üzérkedéssel, és hivatali visszaéléssel állítják bíróság elé. (adevărul/pesurse.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS