2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sógor összmagyar együttműködést akar az EP-ben

2014. június 28. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

A politikai csoportok közti együttműködés Brüsszelben is elengedhetetlen a nemzetpolitikai célok megvalósítása tekintetében, ott ahol alig 3,46 százalékos a magyar képviselők aránya – hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő azon a közéleti beszélgetésen, amelyet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Erdélyi és felvidéki magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel június 27-én szervezett a Magyarság Házában, Budapesten. Az eseményen Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár, illetve Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője is jelen volt.


A jelenlévők kiértékelték az európai parlamenti választásokon való részvételi arányokat, illetve a jövőbeni prioritásokról beszéltek. Sógor Csaba elmondta: várható volt, hogy Erdélyben alacsonyabb lesz a magyarok részvétele a 2007 és 2009-es eredmények viszonylatában, amikor sikerült legalább 15%-kal nagyobb részvételt elérni a román pártokra szavazó választók arányához képest.

„Az emberek távol érzik magukat Brüsszeltől, és azt látják, hogy kisebbségvédelem területén is csupán apró lépésekben történnek kedvező változások. Az európai polgári kezdeményezés visszautasítása szintén hozzájárult ahhoz, hogy az emberek távol maradjanak az urnáktól” – fejtette ki Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselője szerint vidéken azért volt nagyobb részvételi arány, mert elsősorban a gazdák azok, akik közvetlen módon érzik az Európai Unió támogatáspolitikájának kedvező hatásait.

Sógor Csaba arra is kitért, hogy Brüsszelben az RMDSZ EP-képviselőinek továbbra is az a legfontosabb feladata, hogy napirenden tartsák a kisebbségvédelmi kérdéseket. „A megfelelő szakbizottságokban és munkacsoportokban napirenden kell tartani a kisebbségek, köztük a külhoni magyarság ügyét is, illetve az általános emberi jogok helyzetével foglalkozó kérdéseket. Azt szeretnénk, ha a roma stratégia mintájára egy európai szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás is létrejönne. Közös nemzetpolitikai céljaink megvalósítása érdekében mind a magyarországi, mind a felvidéki magyar képviselőkkel továbbra is együtt kívánunk működni” – mondta Sógor Csaba. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS