2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: nem tudok kormányzati szerepvállalást elképzelni, ha Románia nem lép ki a Minority SafePack perből

2014. július 05. 11:01, utolsó frissítés: 11:42

Nem tudok tudathasadásos állapotban dolgozni – kommentálta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy miért vonulhat ki a kormányból az RMDSZ, ha Románia nem lép ki az unió luxemburgi bíróságán zajló, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló perből, amelybe az Európai Bizottság oldalán lépett be. Az lehetetlen, hogy az RMDSZ a Minority SafePack egyik kezdeményezőjeként perben álljon az RMDSZ-szel, mint a kormánykoalíció egyik tagjával – fogalmazott az RMDSZ elnöke.


A Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést 2013. júliusában nyújtotta be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keretében létrehozott polgári bizottság, amelynek alelnöke Kelemen Hunor.

A javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az Európai Unió számára.

Az Európai Bizottság tavaly elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét, mert az – álláspontja szerint – nem tartozik jogalkotási hatáskörébe.

A FUEN az Európai Bizottság elutasító döntése ellen az unió luxemburgi bíróságához fordult. A perbe Magyarország a kezdeményezők, míg Szlovákia az EB oldalán szállt be.

Kelemen Hunor elmondta a Transindexnek: a román kormány perbe való belépéséről semmiféle egyeztetés nem volt, ez a téma nem szerepelt soha sem a koalíciós ülések, sem a kormányülések napirendjén. Éppen ezért az RMDSZ elnöke Titus Corlățean partizánakciójának tartja a lépést: a külügyminiszter senkivel sem egyeztetve járta a saját útját, utasítására a kormánymegbízott június elején tette le a kormány perbe való belépési kérelmét.

Kelemen elmondta: azóta a külügyminiszterrel, a miniszterelnökkel és több PSD-s politikussal is egyeztetett az ügyről, és az ő egyértelmű álláspontja az, hogy Romániának ki kell lépnie ebből a perből. Az európai polgári kezdeményezésben semmi olyant nem kértünk, ami a román érdeket sérthetné – mondta az RMDSZ elnöke.

Az egyik ilyen egyeztetésen Corlățean „Románia konszolidált álláspontjának” nevezte a perbe való belépést, ám Kelemen szerint erről szó sincs, hiszen az álláspontok megvitatására nem is került sor a koalícin belül.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen a FUEN vezetését is tájékoztatta egy tíz nappal ezelőtt keltezett levélben a kialakult helyzetről, és arról, hogy mit kér és vár el a kormánytól.

“A miniszterelnök ismeri a határozott álláspontomat, és meglátjuk, mit fog tenni. Az én döntésem is ennek függvényében fog megszületni. Én nem fenyegetek senkit, de ha Románia nem lép ki a perből, én elképzelhetetlennek tartom a kormányzati szerepvállalást. Nem magyarázatot, hanem megoldást kértem az ügyben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök szerdán találkozik a miniszterelnökkel, péntekre pedig összehívták a Szövetségi Állandó Tanácsot, amely megvitatja és döntést hoz az ügyben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS