2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: nem tudunk egy olyan kormányban lenni, amelyik ellenünk tesz lépéseket

2014. július 09. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

„Itt nem arról van szó, hogy az Európai Unió kisebbségellenes és rossz lenne, ha valaki úgy értelmezné, hogy az EU vagy Románia van az egyik oldalon, és a másik oldalon az RMDSZ és más európai kisebbségek” – mondta el Markó Béla, a Kós Károly Akadémia elnöke az őshonos kisebbségekre vonatkozó európai állampolgári kezdeményezés miatt a luxemburgi Európai Bíróságon folyó per kapcsán.


Markó elmagyarázta, hogy míg az EU számos területen él a maga döntési jogaival, és a szövetség úgy alakult ki, hogy nagyon sok kérdésben kötelező az, amit Brüsszel dönt, ez a kötelezettség nem vonatkozik az etnikai ügyekre. „Ezt a kérdéskört az Európai Unió ráhagyta a tanácsra és a tagországokra. Nem arról van szó, hogy az EU kisebbségellenes, azonban sem az Európai Tanács, sem a tagállamok nem eléggé hatékonyak abban, hogy általános normák, jó megoldások segítségével rendezzék ezt a kérdést. És ezért szeretnénk rávenni Brüsszelt, hogy vállaljon egy újabb felelősséget” – mondta.

Markó szerint Brüsszel egyelőre ódzkodik ennek a felelősségnek a vállalásától, többek között azért, mert a nyugati államok jó része tele van etnikai problémákkal, vagy mert esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a bevándorló és az őshonos kisebbségek között. „El kell indítani egy ilyen folyamatot, amíg oda jutunk, hogy Brüsszel, számos más kötelezettsége mellett, ezt is vállalja” – magyarázta.

Markó elmondta, hogy szerinte ha az RMDSZ politikára vállalkozott, és arra, hogy politikai eszközökkel éljen, akkor normális, hogy kormányzásra törekszik, hisz mégiscsak kormányzati eszközök segítségével lehet eredményeket elérni.

„De kormányon csak akkor tudunk működni, ha van egy minimális konszenzus fontos ügyekben. Az őshonos nemzetiségek ügye számunkra fontos. Ha ebben a kérdésben ki tudunk alakítani valamilyen más álláspontot, mint amit jelenleg vall a külügy, akkor szerintem továbbra is kormányon kellene maradni. Ha nem sikerül ez, akkor baj van, mert akkor mégsem tudunk egy olyan kormányban ott lenni, amely ellenünk tesz lépéseket. De meg kell próbálni ezt elkerülni” – mondta Markó. (tudósítonktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS