2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ceauşescu volt a legalkalmasabb államelnök?

2014. július 17. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Nicolae Ceauşescut tartják a romániaiak a legalkalmasabb román államelnöknek, derül ki az Inscop felméréséből, ami az Adevărul megrendelésérére készült.


A megkérdezettek a Románia államelnöki tisztségét betöltők, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu és Traian Băsescu közül választhattak. A kommunista diktátor a megkérdezettek 24,7%-a szerint volt a legalkalmasabb a tisztségre, utána Ion Iliescu (19,1%), Traian Băsescu (14,2%) és Emil Constantinescu (9,7%) következik. A megkérdezettek 23,9%-a véli úgy, hogy egyik eddigi román államelnök sem volt alkalmas az általa betöltött tisztségre. A válaszolni nem akarók vagy nem tudók aránya 8,4%-os.

Románia legkedveltebb államelnökei (felmérés) | Create Infographics



„A valóságban egy hamis pozitív Nicolae Ceauşescu-képről beszélhetünk egy olyan időszakból, amikor az élet rendezettebb, megszervezettebb és kiszámíthatóbb volt, azonban az akkori hiányosságok elfelejtődtek. A forradalom utáni államelnökök rossz imázsa is hozzájárulhat Ceauşescu felértékelődéséhez. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a román államelnökök mind megtépázott népszerűséggel fejezték be a mandátumukat” – mondta Darie Cristea, az Inscop projekt-koordinátora. Cristea szerint azoknak a nagy aránya, akik egyik eddigi államelnököt sem gondolják alkalmasnak a tisztségre, az állampolgárok politikától és politikusoktól való elidegenedésének a jele. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS