2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhely: újra felvonják a székely zászlókat

2014. július 24. 14:29, utolsó frissítés: 2014. július 25. 13:08

Újra lobogni fog két hatalmas székely zászló Kézdivásárhelyen, ezúttal a régi katonanevelde épülete elé, a Hősök emlékműve két oldalára húzzuk fel a székely lobogókat – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön, kézdiszéki parlamenti képviselő. A zászlófelvonásra várják Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét is.

Egy május 30-i bírósági döntés értelmében a Gábor Áron térről el kellett távolítani a két nagy székely zászlót. "Akkor is, ha úgy éreztem, hogy számunkra ez sértő, ezt a lépést meg kellett tennem – mondta Bokor Tibor. Aznap megígértem, hogy a közeljövőben újra felvonjuk a székely zászlókat, csak egy másik téren. Azt szerettem volna, ha úgy, mint tavaly március 15-én, a Székely Nemzeti Tanáccsal, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetessel közösen, ünnepélyes keretek közt helyeznénk vissza a lobogókat a zászlórudakra".

A székelyzászló-felvonás július 26-án, szombaton 20 órakor lesz a régi katonanevelde előtt.

Fejér László Ödön, parlamenti képviselő mozgósításra ösztönözte a lakosságot a sajtón keresztül, azt szeretné, ha március 15-éhez hasonlóan most is nagy számban eljönnének a környező kézdiszéki településekről is. „A katonanevelde épülete előtt felállítani a székely zászlókat még szimbolikus is, hiszen régen a felső-háromszékieknek ez volt a katonaiskolája” – mondta a képviselő.

A harminc perces ünnepélyes zászlófelvonáson közreműködnek a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai, Dr. Kádár László huszárőrnagy vezetésével, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Gergely Zsolt, a Molnár Józsiás Általános Iskola tanulója, és Dávid István, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS