2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még sokan rá kell bólintsanak a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozására

2014. július 30. 18:01, utolsó frissítés: 2014. július 31. 11:57

A prefektúra minden egyes tanácsi határozatot ellenőriz érvényességi szempontból, így a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról szóló tanácshatározatot is fogja. Ezután a tanfelügyelőségen egy igazgatói tanács jóváhagyása után terjeszthetik fel az oktatási minisztériumhoz. Ha az oktatási minisztérium is jóváhagyja, akkor létrejön az iskola jogi személyként. A marosvásárhelyi Római Katolikus Státus kuratóriumának tagja, Tamási Zsolt ehhez köti az Unirea Főgimnázium otthont adó épület helyzetét rendező szerződés aláírását a polgármesteri hivatallal. A már említett, a római katolikus gimnáziumot létrehozó városi tanácshatározat emellett felhatalmazta a polgármestert arra, hogy szerződést kössön az Unirea Főgimnázium épületének tulajdonosával, a Római-Katolikus Egyházzal, illetve a Státussal a Kollégiumnak az épületben való működéséről.


Tamási elmondta, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések a marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal és addig fognak tartani, amíg minden részletben megegyeznek, kompromisszumra jutnak.

"Problémák akkor lehetnek, ha ez a tanácshatározat, ami a folyamatban csak egy lépés, valahol megakad az iskola jogi személyként való elfogadása közben. Azonban, ha ez megtörténik, akkor nem írjuk alá a szerződést. Tehát mi csak akkor fogunk szerződést aláírni, ha az kifejezetten tartalmazza a jogi személyiséggel rendelkező katolikus iskolát. A Státus érdeke elsősorban az, hogy a vásárhelyi magyar közösség által megfogalmazott igénynek megfelelően magyar tannyelvű iskola jöjjön létre az egykor létező II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nyomán" - mondta Tamási.

A Státus képviselője szerint az iskola létrehozása nem jelentene akkora változást, hogy bárkinek zavart okozzon, valamint szerinte eddig ezzel kapcsolatban azért voltak problémák, mert egyes politikusok ezt kampányfogásként használták.

Peti András marosvásárhelyi alpolgármester szerint a prefektúra ellenőrzésével nem akad meg az iskola jogi személyként való elismertetése. "Ez nem valami kivételes esemény, ezt az ország összes önkormányzatánál végzik. A prefektúrának öt nap áll rendelkezésére, hogy megtámadjon egy tanácshatározatot. Én nem hiszem, hogy bármilyen akadály lenne, hisz ez nem törvényességi kérdés, hanem szakmai. Szerintem a prefektúra csak rosszindulattal találhat valamit, ami miatt felfüggeszthetné a határozatot. Abban az esetben bíróságra kerül az ügy és a közigazgatási bíróságnak kell döntenie arra vonatkozólag, hogy törvényes volt-e a határozat" - mondta.

A marosvásárhelyi városi tanács tegnap szavazta meg a város harmadik kizárólag magyar tannyelvű iskolája, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS