2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mihai Seplecan a Kolozs megyei ideiglenes tanácselnök

2014. augusztus 06. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Jelenleg Mihai Seplecan a Kolozs megyei ideiglenes tanácselnök, míg Vákár István újra alelnöke a megyei önkormányzatnak.

„Tegnap délután írtam alá a tanácshatározatot, amellyel leváltották Ioan Oleleu szociáldemokrata alelnököt, kinevezték Seplecant a helyére, és megbízták az ideiglenes tanácselnöki feladatkörök ellátásával. A prefektus még nem kapta meg a jegyzőkönyvet, szerintem holnap, holnapután fogja megkapni. A prefektusnak öt napja van megvizsgálni, hogy törvényes volt-e a határozat” – mondta a Transindex megkeresésére Vákár István.„Nekem elnökként nincs jogom afölött dönteni, hogy törvényes-e egy határozat vagy sem. Látva a jogászok törvényellenességi véleményezését, elutasíthattam volna az aláírást. A tanácshatározatot ugyanis negatívan véleményezték az önkormányzat jogászai, azonban én nem szerettem volna akadékoskodni. Nem igazán érdemes kis frakcióként huza-vonát okozni. Vagyok annyira úriember, hogy aláírjam, hagyjam, hogy a többségi akarat érvényesüljön” – magyarázta Vákár.

Az RMDSZ-es politikus azt is elmondta, hogy a szociáldemokrata frakciót sérti leginkább ez a lépés, ugyanis leváltották az alelnöküket. Vákár Seplecan ideiglenes tanácselnökként foganatosított első lépéseit is bírálta. „A kormány ellenőrző bizottságot küldött a Kolozsvár Aréna megépítését vizsgálandó, amit az ideiglenes tanácselnök meggátolt, pontosabban félbeszakított. Én nem hiszem, hogy ez lenne a módja a hivatal betöltésének” – mondta Vákár.

Seplecan a kormányhoz és a kormányfő ellenőrző testületéhez írt levelében közölte, hogy nem fogja az ellenőrző testület rendelkezésére bocsájtani a kért dokumentumokat. Seplecan indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfőnek nem tartozik hatáskörébe a megyei tanács intézményeinek a kivizsgálása.Mihai Seplecan PNL-s megyei tanácsos korábban a PRM tagja volt, majd 2005-től átigazolt a nemzeti-liberálisokhoz. A politikus személyét a PSD-s fiatalok, a TSD helyi szervezete támadta, ugyanis a köztisztségviselőnek a mai napig nem érhető el az önéletrajza az interneten.

Vákár István Kolozs megyei RMDSZ-es tanácsost június 3-án választották meg a Kolozs Megyei Tanács élére, miután Horea Uioreanu tanácselnököt korrupciós ügyek gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. Vákár ideiglenes kinevezését a jelen levő 33 tanácsosból 25 támogatta, ketten tartózkodtak, és 5-en ellene szavaztak. Vákár korábban azt valószínűsítette, hogy abban az esetben, ha Uioreanut elítélik, akkor az államelnöki választásokkal egyidőben fognak kiírni választásokat a Kolozs megyei önkormányzat élére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS