2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megalakult a Római Katolikus Teológiai Líceum Marosvásárhelyen

2014. szeptember 16. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Tegnaptól önálló jogi személyiségként működik az új felekezeti iskola. Az oktatási minisztérium engedélye és az igazgató, Tamási Zsolt kinevezése utolsó pillanatban, péntek délben érkezett meg. Az új felekezeti iskola a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 4 katolikus osztályát veszi át. Tamási Zsolt igazgató szerint az iskolaalapítás nem jelent változást az idejáró 103 diáknak.


„Gyakorlatban nem változik sem a helyszín, ahol eddig tanultak, sem a tanárok, akik eddig őket tanították. A megnevezés az, ami tulajdonképpen változott. Amikor végeznek, az érettségi diplomájukon már nem Bolyai Farkas Elméleti Líceum fog szerepelni, hanem Római Katolikus Teológiai Líceum. Az aláírásnál most már egy más pecsét és más aláírás fog rákerülni az iskola részéről.”

A Római Katolikus Teológiai Líceum a 2014-2015-ös tanévben a Bolyai Farkas Líceum épületében működik, de jövőre átköltözik az Unirea Nemzeti Kollégiumba. Tamási Zsolt igazgató azt mondta az ErdélyFM-nek, az iskolaalapító okirat alapján az iskola székhelye az Unirea Nemzeti Kollégium, de a Római Katolikus Státus Iroda egyelőre nem kötött új szerződést a polgármesteri hivatallal az épület használati jogáról.

„A Római Katolikus Státus mindaddig, amíg az iskola nem szerezte meg a jogi személyiséget, nem volt hajlandó szerződést aláírni. Most, hogy ez megtörtént, a következő lépésként, rövidesen egyeztetni kell a polgármesteri hivatallal, véglegesíteni kell a szerződés szövegét. Ebben már szerepelnie kell annak is, hogy a következő tanévtől mennyi terem kerül át a katolikus líceumnak, és mennyi marad az Unirea Nemzeti Kollégiumnak.”

Az új iskola vezetőségi tanácsa azt szeretné, ha az intézmény a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium nevet viselné. A névváltoztatás egy több lépcsős folyamat, de Tamási Zsolt igazgató szerint erre már ebben a tanévben sor kerülhet. Az első római katolikus osztály tíz éve indult a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban. A kezdeményezőknek már akkor céljuk volt egy önálló katolikus felekezeti iskolát létrehozni. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS