2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lakhatási jogért tüntetnek Bukarestben a kilakoltatott emberek a Vulturilor utcában

2014. szeptember 19. 11:17, utolsó frissítés: 11:24

Szeptember 15-én több mint száz személyt lakoltattak ki Bukarestben a Vulturilor utcában egy belső udvarról. Az ingatlan magántulajdonban van; a tulajdonosok, akik visszakapták, ötéves bérleti szerződést kötöttek a lakókkal, ám az lejárt, az ingatlan gazdát cserélt, és az új tulajdonos a kilakoltatás mellett döntött.

Szeptember 16-án a lakók egy része kivonult tüntetni a főpolgármesteri hivatal elé. A kilakoltatottakat a Lakhatási Jogért Közös Front (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire) aktivista szervezet támogatja. Az emberek jogaik betartását kérik, ugyanis a törvények szerint az államosított, majd visszaszolgáltatott lakásokból kilakoltatott személyeknek köteles lenne szociális lakást biztosítani.

Miközben az emberek tüntettek, a helyi rendőrség, a csendőrség és a Rosal hulladékgazdálkodási vállalat járművei jelentek meg a helyszínen 7 gépkocsival, összegyűjtötték és elszállították a kirakott emberek ingóságait azon a címen, hogy foglalják a közteret. Eközben az aktivisták szerint több személyt, köztük gyerekeket és fiatalokat megütöttek a helyi rendőrség munkatársai.A nagyrészt romákból álló közösség több mint fele éjjel-nappal azóta is az utcán él, nincs ahová mennie.

>> Riport a totb.ro-n >>

Bár sokaknak már évek óta van regisztrált lakásigénylése, 17-én a kilakoltatottak újra kitöltötték a kéréseket és összeállították a dossziékat, amivel szociális lakást igényeltek. A hatóságok egyelőre nem foglalkoztak a követeléseikkel. Az emberek eltökéltek abban, hogy tovább tüntetnek, és csatlakozásra kérnek mindenkit, aki szerint a lakhatás jog. (totb.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS