2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországi önkéntes orvosok végeznek szűréseket Székelyföldön

2014. október 04. 09:23, utolsó frissítés: 09:23

Vasárnaptól hat napon át ismét Erdélyben vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a magyarországi Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

Az október 5. és 10. között tartó gyógyító körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermekszemész, aneszteziológus, fül-orr-gégész, gyermekbőrgyógyász, gyermekfogorvosok, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók vesznek részt - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Az orvosok a Hargita megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben - Oroszhegyen, Csíkmenaságon, Háromkúton, Csíkszeredán, Gyimesbükkön, Oklandon, Kápolnásfaluban, Csíkszentmártonban, Zetelakán és Székelyudvarhelyen - dolgoznak majd.

A korábbi évekhez hasonlóan októberben is a csoporttal tart a Gyermekmentő mozgó fogászati busza. A székelyföldi fogászati szűréseken 2012 októberében tapasztaltak először látható eredményt a fogorvosok, ami a hosszú évek óta tartó - évente kétszeri - szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Idén májusban a fogorvosok egy hét alatt mintegy 300 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben. Kevesebb szuvas fogat találtak, így a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technika bemutatására.

A fogorvosok a vizsgálati helyszíneken kívül további településeken is bevonják a felvilágosításba a szülőket és a pedagógusokat, hogy minél többen tudomást szerezzenek a helyes fogápolásról és a megelőzésről.

Idén újra csatlakozik körúthoz az NGYSZ nőgyógyászati kamionja, amelyben az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. Májusban a mobil rendelőben dolgozó szakemberek csaknem 500 szűrést végeztek el egy hét alatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS