2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újrakezdődnének a Neptun-tárgyalások?

2014. október 07. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Újra szerepet vállalhat a Project on Ethnic Relations a magyar-román párbeszéd felújításában – jelentette ki Allen H. Kassof, a PER volt igazgatója hétfőn Sepsiszentgyörgyön.


Kassof szerint a húsz évvel ezelőtti, „Neptun-tárgyalások” néven elhíresült informális találkozókat fel kellene újítani, az 1995-ös, Atlantában megkötött megállapodást pedig újra kell értékelni.

A volt igazgató szerint a PER-t román politikusok – nevezetesen a régi neptunos találkozók egyik résztvevője, a szociáldemokrata Viorel Hrebenciuc kereste meg –, hogy vállaljon szerepet a román-magyar párbeszéd újraindításában.

Allen Kassof azt is elmondta, januárban és márciusban Bukarestben találkoztak, júniusban és múlt szombaton Pojánán folytatták a megbeszélést. A sepsiszentgyörgyi út célja az volt, hogy Kassof felmérje, milyen a közhangulat, mennyire általános az autonómiaigény a székelyföldi magyarság körében, és több-e ez, mint a politikusok szavazatszerző vesszőparipája.

A Neptun-találkozók a mai napig rendkívül vitatottak, elsősorban azért, mert nem tudni, pontosan miről is tárgyalt Borbély László, Frunda György és Tokay György a román kormányzat és elnöki hivatal képviselőivel. Az RMDSZ-politikusok a szervezet részéről nem rendelkeztek mandátummal a magyar közösség képviseletére, így „magánemberként” vettek részt a találkozókon. (hírszerk./háromszék/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS