2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

59 százalékos részvételt jósol az INSCOP az államfőválasztásra

2014. október 15. 13:03, utolsó frissítés: 13:04

Az előző havi méréshez képest enyhén csökkent a különbség a novemberi államfőválasztás két legesélyesebb jelöltje, Victor Ponta miniszterelnök és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje között - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.


Az INSCOP havonta rendezett felméréseiből az is kiderült, hogy július óta folyamatosan nőtt az érdeklődés az elnökválasztás iránt: míg júliusban a megkérdezettek kevesebb mint 49 százaléka ígérte biztosra részvételét, októberben már 59 százalékuk mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni.

Az elnökválasztás első fordulójában a részvételt biztosra ígérő választók 40,6 százaléka voksolna Pontára, míg 30,1 százalékuk Johannisra adná voksát. Egy hónappal korábban 41,1-28,8 volt Ponta előnye. Ha ők ketten kerülnek a november 16-i második fordulóba, akkor Ponta 53,5-46,5 arányban megnyerné a választást. Egy hónappal ezelőtt 54-46 százalékos győzelmi arányt jósoltak Ponta számára.

Az elnökválasztás első fordulójában részt venni szándékozó választók 6,7 százaléka voksolna Elena Udreára, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökére, míg 6,2 százalékuk Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökre szavazna. A felmérés szerint Teodor Melescanu függetlenként induló volt kémfőnök és Monica Macovei, szintén függetlenként induló néppárti EP-képviselő egyaránt a voksok 4,6 százalékára számítat.Az INSCOP 2,5 százalékos eredményt jósol Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének (szeptemberben 3 százalékot mértek). Szilágyi Zsoltról, az EMNP államfőjelöltjéről annyit közöltek, hogy - másik négy román államfőjelölthöz hasonlóan - 0,5 százalék alatti eredményre számíthat, és az öt jelölt együttesen a voksok körülbelül egy százalékát szerezheti meg.

A felmérés tehát továbbra is Ponta-Johannis összecsapást vetít előre az elnökválasztás második fordulójában, amelyet a mostani adatok szerint a kormányfő 7 százalékos előnnyel nyerne.A közvélemény-kutatás október 2-8. között készült több mint ezerfős, Románia felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibahatárral tükröző reprezentatív mintán. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS