2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Zsolt házi őrizetbe, Kerekes előzetesbe kerülhet

2014. október 15. 13:17, utolsó frissítés: 13:30

Nagy Zsolt és Codruț Șereș egykori miniszterek házi őrizetbe helyezését kéri az Országos Terrorizmus- és Szervezettbűnözés-ellenes Igazgatóság (DIICOT) a hazaárulás perben, amelynek ma lesz újabb tárgyalása.


A perben ugyancsak vádlottként szereplő Kerekes Gábor elhagyta az országot, noha egy hete az ügy lezárásáig bírósági felügyeletet rendelt el esetében a bíróság. Kerekes egy e-mailt küldött a bíróságnak, amelyben közölte: Németországba utazik. Most a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék bíráinak el kell döntenie, hogy a bírósági felügyelet feltételeit megszegő Kerekes esetében elrendeli vagy sem az előzetes letartóztatásba helyezést. A bírósági felügyelet egyébként abból áll, hogy Kerekesnek meg kell jelennie, valahányszor a hatóságok behívják, amennyiben lakhelyet változtatna, azonnal értesítenie kell a hatóságokat, az ország területét pedig csak bírósági jóváhagyással hagyhatja el. Amennyiben rosszhiszeműen megszegi a bírósági felügyelet feltételeit, házi őrizetbe kerülhet, vagy előzetes letartóztatásba helyezhetik.

Kerekes ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a bíróság nem közölte azonnal a bírósági felügyeletre vonatkozó határozatát védencével, aki nem volt tisztában a felügyelet feltételeivel. Az ügyvéd szerint Kerekesnek sürgősen Németországba kellett utaznia beteg szüleihez, ezért hagyta el az országot.

Nagy Zsoltot decemberben első fokon felmentették a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves szabadságvesztésre ítélte az ICCJ háromtagú bírói tanácsa. Ugyanebben az ügyben Codruţ Şereş, a Tăriceanu-kormány volt gazdasági minisztere bizalmas információk kiszivárogtatásáért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A két miniszter és másik négy társuk ellen 2009-ben emelt vádat a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén. Az ügyészek szerint 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok privatizációs eljárása során.

Perüket a bíróság időközben összekapcsolta egy ezzel összefüggő, 2006-ban kirobbant kémbotrány ügyében indított eljárással. A legsúlyosabb büntetést a kémhálózat vezetőjének tartott bolgár Sztamen Sztancsev kapta: őt 11 évre ítélte a bíróság.

(hotnews/mediafax/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS