2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly Csaba ismét a medvékről: durvább, mint egy szafariparkban

2014. október 17. 09:38, utolsó frissítés: 10:32

Aki ezt a medvepopulációt védi, az azt akarja, hogy az emberek elköltözzenek innen, ne legyen turizmus, ne legyen mezőgazdaság? Székelyföldet lassan szafariparkká nyilváníthatjuk, de a helyzet annál is durvább – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra a hírre reagálva, hogy a székelykeresztúri Sóskút mellett emberre támadt a medve, megsebesítve azt.


A keresztur.info információi szerint nemrég még két hasonló eset történt Udvarhelyszéken, egy Ivóban és egy Gyepesen. A megyeelnök úgy látja, a hatóságok tétlensége oda vezet, hogy a lakosság nem látja majd értelmét a földje megművelésének a vadkárok miatt, a kirándulókat pedig elriasztja a medveveszély. Az elöljáró az Európai Bizottság vizsgálatát követeli, azt, hogy az intézmény szakemberei szálljanak ki a helyszínre, és személyesen győződjenek meg az itteni helyzetről, hiszen emberéletekről van szó. Ugyanakkor a romániai idevonatkozó jogszabályokat is módosítani kell Borboly Csaba szerint, mivel a vadászok nem érdekeltek a gyenge példányok kilövésében, mint amilyenek az emberközelben felnőtt, településekre bejáró medvék.

Október 13-án a megyeelnök levélben kérte a prefektustól a megyei katasztrófavédelmi bizottság összehívását az utóbbi időben megszaporodott vadkárok, illetve medvekárok ügyében, és a Románia meg az EU közti, medvék védelmére vonatkozó szerződés újratárgyalásának szükségességét vetette fel. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS