2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Befogadó iskolákat Kolozsvárnak: roma oktatási projektet indít a Desire Alapítvány

2014. október 30. 11:20, utolsó frissítés: 11:22

A Norvég Alap támogatásával Társadalmi-oktatási szolgáltatások a romák befogadásáért címmel indít projektet Kolozsváron a Desire Alapítvány a Társadalmi Reflexióért és Nyitásért. A projekt közvetlenül és közvetetten összesen mintegy 2000 személyt céloz meg – áll a projektindító sajtóközleményben.


A befogadó oktatásért, a társadalmi befogadásra nevelésért, az emberi jogokért és a társadalmi igazságosságért indított, Romedin nevű projekt idén szeptembertől 2016. március 14-éig tart. Összköltségvetése 249.947 euró, ebből a Norvég Alap vissza nem térítendő támogatása 224.952,3 euró, további 24.994,7 eurót a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal biztosít.

A projekt partnerei: az Artemisz Egyesület, a Tranzit Alapítvány, a Coastei utcai Romák Közösségi Egyesülete, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Karának Szociális Munka Intézete, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal.

A projekt keretében december 15-éig egy kutatás zajlik, a cél felmérni a roma közösségek és iskolák szükségleteit és problémáit, illetve a projektbe való bekapcsolódásuk lehetőségeit. Az iskoláknak nagy szerep jut a Kolozsváron is tapasztalható társadalmi kirekesztés megszüntetésében, különös tekintettel a pataréti romákra; a ROMEDIN projekt ebben támogatná a közösségeket és iskolákat, többek között minőségi, formális és nem formális nevelési programok indításával a pataréti gyerekek számára.Következő félévtől iskola utáni tevékenységeket indítanak azokban az iskolákban, ahová a pataréti gyerekek járnak. A foglalkozásokra 140 pataréti és 60, sérülékeny családból származó gyereket várnak. Nemcsak az iskolai teljesítmény növelése a cél, hanem megpróbálnak olyan intézményi-iskolai kereteket kialakítani, amelyben a diákok, tanárok, különböző etnikumú és társadalmi státusú szülők a társadalmi méltányosság és egyenlőség szellemében tudnak együttélni.

A kolozsvári Tranzit házban ezzel párhuzamosan interkulturális képzőművészeti és színházi műhelyek indulnak 60 pataréti roma gyerek és kamasz részvételével, valamint 20 más etnikumhoz tartozó gyerekkel. 20 pataréti gyereket beíratnak a kolozsvári Gyermekek Palotájában zajló sportklubokba.

Az iskolaelhagyás megelőzésére tájékoztatást és tanácsadást szerveznek 80 pataréti családnak, valamint két önsegítő és önismereti csoportot indítanak tinédzserek számára. Több iskolában szerveznek kampányokat az iskolaelhagyás, az erőszak, a szexuális visszaélések megelőzésére, valamint a gyermekek jogai és a nemek közti egyenlőség promoválására.

December 15-étől a befogadó iskolák hálózatának megerősítését célzó tevékenységeket is szerveznek, lehetővé téve szülőknek, diákoknak, tanároknak etnikumtól és státustól függetlenül, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, és felvállalják a befogadást előtérbe helyező közösségi fejlődés gondolatának népszerűsítését. Stratégiát dolgoznak ki a befogadó iskolák hálózatának kialakítására, kidolgozzák a társadalmi befogadásra és az emberi jogok tiszteletére alapuló oktatás útmutatóját, és képzést szerveznek erről tanároknak, újságíróknak, a polgármesteri hivatal alkalmazottainak és helyi tanácsosoknak, összesen 40 személynek.

Ezeken túlmenően a befogadó iskola koncepcióját a város nagy presztízsű oktatási intézményeiben is népszerűsítik. A befogadó oktatási hálózatnak a projekt lezárulta után is fenntarthatónak és működőképesnek kell lennie, ezért azt ki szeretnék terjeszteni az elitiskolákra is. Ennek érdekében bevonják a projektbe a helyi érintett intézményeket és döntéshozókat, és népszerűsítik a befogadó iskola koncepcióját a polgármesteri hivatal, helyi tanács, tanfelügyelőség, valamint a kolozsvári iskolák alkalmazottai körében.

További információk a projekt Facebook-oldalán vagy a Desire Alapítvány honlapján. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS