2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila RMDSZ-es képviselő ellen is bűnvádi eljárást indított a DNA

2014. november 21. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Markó Attila RMDSZ-es képviselő ellen is bűnvádi eljárás indult abban az ügyben, amelyben csütörtök este őrizetbe vették a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészét, Alina Bicát és további három személyt – közölte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vád hivatali visszaélés, amelyet az RMDSZ politikusa az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Ügynökség keretében működő Központi Kárpótlási Bizottság tagjaként követett el.

A Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi testülete csütörtökön este vizsgálta meg és hagyta jóvá az Alina Bica őrizetbe vételére vonatkozó DNA-kérést, és házi őrizetet engedélyezett a magas rangú ügyész számára.

A DNA közleménye szerint a főügyészt egy a természetben vissza nem szolgáltatható Bukarest melletti 13 hektáros telek után 2011-ben kifizetett kártérítéssel kapcsolatban vizsgálják. Ekkor a gyanúsított a kártérítéseket megállapító bizottság (ANRP) tagjaként tevékenykedett. A korrupcióellenes ügyészek szerint az ANPR tagjai tudatosan szemet hunytak afölött, hogy a telek értékét meghatározó szakértő a valós érték háromszorosát állapította meg. Ezzel 263 millió lej kárt okoztak az államnak.

A Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokból arról értesült, hogy Alina Bica a jóindulatért cserében közvetítőkön keresztül egy telket kapott a Bukarest melletti Snagovon, amelyet később eladott.

A korrupcióellenes ügyészség a 2011-es ügyben eljáró kártérítési bizottság másik két tagját is őrizetbe vette, és mindhármuk előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Alina Bica 2013 májusa óta vezeti a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséget. 2012 szeptemberében a legfőbb ügyészi tisztség várományosának tekintették, de a tisztséget végül nem nyerte el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS