2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lakosság többsége nem akar kormányváltást

2014. november 24. 08:09, utolsó frissítés: 08:09

Nem támogatja a választópolgárok többsége a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kormányának lecserélését egy jobboldali kormányra, miután Ponta alulmaradt az elnökválasztáson a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohannisszal, a Nemzeti Liberális Párt elnökével szemben - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet vasárnap ismertetett az Agerpres hírügynökség.


Az IRES közvélemény-kutató által megkérdezettek alig 21 százaléka támogatná, hogy a PNL alakítson kormányt, és 62 százalékuk úgy véli, hogy nem jó, ha minden hatalom egyetlen pártnál összpontosul.

A múlt vasárnap államfővé választott Klaus Iohannis népszerűsége több mint kétszeresére ugrott: most a megkérdezettek 61 százalékának bizalmát élvezi, míg a választások előtt bizalmi indexe 25 százalék körül mozgott.

Az elnökválasztást elvesztő Victor Pontában a megkérdezettek 27 százaléka bízik, a korábbi 33 százalék helyett. Az elnöki hivatalból decemberben távozó Traian Basescu államfő bizalmi indexe változatlanul 23 százalék körüli, enyhén növekvő tendenciát mutat.

Iohannisban főleg a fiatalok, értelmiségiek bíznak. Az új elnök a történelmi régiók közül leginkább Erdélyben népszerű (69 százalék), legkevésbé pedig az ország déli részén, de ott is a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

A megkérdezettek 40 százaléka vélekedett úgy, hogy - a szász nemzetiségű - Iohannis első külföldi útja Németországba kell vezessen, 10 százalékuk szerint az Egyesült Államokat, 7 százalékuk szerint pedig a szomszédos Moldovát kellene elsőként meglátogatnia.

A közvélemény-kutató cég szerint az elnökválasztással magyarázható általános optimizmusnak tudható be, hogy a választópolgárok lényegesen nagyobb - 55 százalékos - arányban mondták azt, hogy jó irányban halad az ország, míg a választási kampány előtt alig 24 százalékuk vélekedett így.

A tömeges lelkesedés a választás eredményét is "eltorzította", utólag ugyanis Ponta szavazói közül is sokan azt állították, hogy Iohannisra szavaztak: a mostani felmérés szerint az új államfő már kétharmados "győzelmet aratott", a valóságos 54,5 százalékos arány helyett. Azt, hogy ez nem a közvélemény-kutató cég mérési hibája, abból lehet sejteni, hogy a választás első fordulójában közzétett négy exit poll felmérés közül az IRES-é állt legközelebb a valósághoz, mostani felmérését pedig a felnőtt lakosság nézeteit 3 százalékos megközelítéssel tükröző országos reprezentatív mintán végezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS